Karácsony a pálmafák és villogó rénszarvas árnyékában

0

Az első külföldön töltött karácsony minden határátkelő életében emlékezetes élmény. A mai posztban ketten mesélnek erről, méghozzá nem csupán írásban, de hangban is – azaz az idei karácsony az elmúlt hetekben indult Los Angeles – London – Budapest tengely podcast-sorozat különkiadásának jegyében kezdődik nekünk. Kiderül egyebek mellett az is, hogy miért megtévesztő a mince pie, giccsesek-e a feldíszített pálmafák, én pedig elárulom, kerül-e különleges, csak karácsonykor készített (noha eredetileg nem karácsonyi) étel az asztalra. Kezdjük!

Méghozzá a podcast nevéhez méltatlanul se nem Los Angelesben, se nem Londonban, hanem Cardiffban, hiszen Bandosz első határátkelős karácsonya 1995-ben a walesi városban zajlott.

Pontosabban ez így nem is igaz, hiszen bár akkoriban ott tanult, azt a bizonyos első karácsonyt részben otthon, Magyarországon töltötte. Cardiffban egy meglehetősen lepukkant negyedben bérelt szobát egy házban brit diákokkal közösen. Amikor a karácsonyi hazaút után visszatért, a többiek éppen költöztek ki, mondván, egerek vannak, ezért nem tudnak ott élni. (Ami annyira nem meglepő, hiszen a többiek nem nagyon szerettek mosogatni…) Az egerek szilveszter után kiköltöztek, amiben része lehetett a takarításnak is.

A későbbi években aztán kialakult náluk az a szokás, hogy a szentestét még Angliában (akkor már Londonban élve) töltötték, majd másnap utaztak haza Magyarországra.

Ami az ünneplést illeti, Bandoszéknál magyar szokás szerint 24.-én van ajándékosztás, de az igazi nagy nap 25., ekkor jönnek össze a családok, másnap pedig már indul az üzletekben a roham.

Karácsonyfa a Covent Gardenben

A fa díszítését viszont ő is előrehozta brit szokás szerint korábbra, hogy ne 24. legyen a teljes őrület.

Karácsonyfa márciusig

Los Angelesben ilyenkor sem kell vacogni, érdekes lehet a feldíszített pálmafák között készülődni a karácsonyra. Tamás szerint a várakozásokkal ellentétben ezek nem is néznek ki rosszul, szóval neki nem jelentett elsőre sem komolyabb kultúrsokkot a látvány.

Ami a karácsonyfa feldíszítését illeti, Tamáséknál műfenyő van, ennek megfelelően nem is kell kapkodni a leszedésével, idén például egészen márciusig ott állt a fa. „Emiatt most nem is nagyon sietünk vele, elég sokat néztük” – mesélte. Érdekes módon a fenyőfaárakban nincs túl nagy eltérés a három ország között (bár a podcastban alighanem kissé túllőttem a magyarországi árakat).

Nem bevásárolni voltak, ez egy dísz szintén a Covent Gardenben

Ezt követően elkalandoztunk kissé a házdíszítés irányába, Amerikában nagy divat a házak és kertek teleaggatása égőkkel – mondta Tamás. „Ilyenkor elvadul kicsit jobban a dolog, minden, ami belefér alapon” – tette hozzá.

„Én azért nem tolnám túl ezt az egészet, de ilyenkor jó érzés látni néhány giccses darabot is, mert ettől karácsonyi hangulata lesz az embernek. Persze ez csak amolyan jópofa színfolt az ember életében” – vélekedett Bandosz.

Mi kerül az asztalra?

Nem hagyhattuk ki persze az étkezést sem. Angliában a karácsonyi menü pulyka különböző zöldségekkel (répa, fehérrépa, kelbimbó, tepsiben sült krumpli), előételek és akkor még nem beszéltünk a nehezen meghatározható angol édességekről, mint a mince pie, ami a nevével ellentétben nem húsos.

„Én inkább a bejglire és a zserbóra szavazok, de az is igaz, hogy egy keményebb karácsonyi vacsora végén jól jön a mince pie” – mondta, megemlítve a Christmas pudingot is.

A csalóka mince pie

Tamás elmondása szerint Amerikában elterjedt szokás az ételek megrendelése, mivel a piac diktál mindenféle variáció előfordul, tehát lehet teljesen vagy csak félig elkészíttetni a kiválasztott karácsonyi ételt, amit aztán már csak be kell gyűjteni az ünnep előtt.

Egyébként Amerikában is dívik a pulyka, de a multikulti Los Angelesben bármi kerülhet az asztalra, hal, kacsa, de akár egy thai étel is. Sok variáció van sok zöldséggel.

„Tavaly próbáltuk a Christmas pudingot, Guinness-szel átitatva. Nagyon finom volt, csak nehéz. Felmelegítve ettük, de nem bírtuk az egészet elpusztítani” – mesélte Tamás.

A végén még egy (számomra) titok is kiderült a gesztenyepüréről, de ezt (és azt is, hogy nálunk mi az az étel, ami családon belül teljesen váratlanul karácsonyi klasszikussá nőtte ki magát) már csak az tudja meg, aki meghallgatja a podcastot – amire szerintem a karácsonyi készülődés éppen ideális.

Boldog, békés karácsonyt mindenkinek Bandosz, Tamás és a Határátkelő blog nevében!

Ki hozza a karácsonyi ajándékot Európa országaiban?

Share.

About Author

Leave A Reply