Jön az európai nejlonzacskó-adó

0

Elég komoly, 13-15 milliárd eurós lyuk tátong majd az Európai Unió költségvetésén a britek kilépése után. Ennek befoltozására több elképzelés is van. Műanyag-adó szinte biztos, hogy lesz.

Hamarosan itt a 2020-2027-es uniós költségvetés, amin a Brexit miatt szigorítani kell. Ennek több vesztese is lesz, kevesebb jut majd a kohéziós alapokra és a mezőgazdaságra.

A hiányt részben európai klíma- és/vagy műanyagadó bevezetésével pótolná az Európai Bizottság, mert túl sok műanyagot gyártunk és használunk – mondta a költségvetési biztos.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

„Az erőfeszítések ellenére ezek nagy része szemétként végzi, amit a múlttal ellentétben elsősorban Kína miatt már nem tudunk a nemzetközi piacokon értékesíteni” – tette hozzá a EuroNews szerint Günther Oettinger.

A műanyaghasználat visszaszorítása a tengerek és egyéb élővizek védelme miatt lenne fontos. A biztos szerint indokolt esetben elképzelhető lenne az adó alóli kivételezés, a bevételek viszont már egyenesen az unióhoz kerülnének. Ezzel részben ki lehetne váltani a tagállami befizetéseket is.

Lesznek persze olyan területek, melyekre az eddiginél több pénz jut, ilyen például a közös védelmi politika, vagy a migráció kezelése.

Szívesen élnél külföldön, de nem találtál még munkát? Keress a Határátkelőn!

(Fotó: pixabay.com/cocoparisienne)

Share.

About Author

Leave A Reply