Jobb csak az egy feleség

0

Az elmúlt években meglehetősen viharos időszakot átélt Egyiptom régóta a magyarok egyik kedvenc célországa, persze főleg turistaként, ám vannak, akik ott is élnek. Például Timi, aki a Határátkelő Facebook-oldalán tartott Fogadót. A beszélgetés szerkesztett változatából kiderül, a nők nagy része (ha pénze engedi) eljut a felsőoktatásig, a többnejűség, bár megengedett, de nem túl elterjedt és hogy a csapból is politika folyik.

Milyen nyelvet kell rendesen tudni, ha dolgozni akar valaki Egyiptomban? Nők élete milyen ott?

Ha angolul, németül, franciául tudsz, már lesz munkád seperc alatt, sok a multi, de el lehet menni tanárnak is. A nőkről már írtam két cikket is, ezeket megtalálod a blogomon.

Milyen százalékban tanulnak a nők, milyen jogaik vannak a családon belül, vagy általánosságban a mienkhez viszonyítva, elválhatnak-e? Ha elválnak, hova mennek, miből élnek, kié a gyerek?

A nők nagyobbik része, már persze, aki meg tudja fizetni, megy egyetemre, sokan mesterképzésre is. Családon belüli jogok: család válogatja, de általában mindent elmond a feleség a férjének, mindent megbeszélnek, hogy hova, kivel megy.

Külföldre sem nagyon utazik egy nő a férje nélkül, csak akkor, ha végképp nem lehet másképp megoldani. Váláskor a nő visszamegy a szüleihez, a gyerek a nőnél marad, szerintem minden esetben, nyilván az apja meg rendszeresen látogathatja, elviszi magához.

Mennyire megszokott a többnejűség?

Áh, nincs nekik arra pénzük. Amúgy nagy felelősség is, mert egyenlően kell bánni mindegyikkel. A többnejűség megengedett, de a Koránban is az van, hogy jobb csak az egy feleség. Szóval nem divat Egyiptomban a többnejűség, bár ismerek embereket, akiknek több feleségük van, vagy első, második feleség.

Velem is fordult már elő vicces incidens, mikor odajött egy nő hozzám, hogy a férjének keres második feleséget, és hát én olyan szép külföldi vagyok, van-e már férjem. Alapjában véve nem nagyon fordul meg a többnejűség a férfiak fejében, jobban mondva nem élnek vele.

Hogy bírod a kendőt? Nem meleg? Vettem néhányat Hollandiában, ott is sok a muszlim vallású. Pihekönnyű, de azért nekem meleg tud lenni.

Teljesen jól bírom, a megfelelő anyagú kendőt kell venni, illetve a szellős ruhák sokkal jobbak a melegben, mint pl. egy farmer, vagy egyéb testhezálló ruhák.

nők.jpg

Mennyire sikerült magadévá tenni a helyi szokásokat? “Európaiul” öltözködsz, vagy…?

Muszlim vagyok, kendővel és mindennel, úgyhogy ezzel a részével nem volt gond.

Azt megkérdezhetem, hogy áttértél vagy felvetted a muszlim vallást?

Igen, felvettem a muszlim vallást, áttértem, de nem férjem hatására, hanem még itthon Budapesten, 5 évvel ezelőtt, míg férjemet csak 2 és fél éve ismerem.

Viszont sok más kulturális dolog van, ami nem a valláshoz köthető, pl. az étkezési, alvási szokások, ami még mindig nem megy, és azt hiszem, nem is fog menni. De például a lassúságot, hogy mindenhonnan késnek, nagyon ügyesen magamévá tettem, pedig nagyon pontos voltam régen, most itthon meg megőrülök, hogy mindenki siettet, pedig csak 5 perc késésben vagyok

Milyen alvási szokásokra gondoltál?

Már a kisgyerekek is úgy alszanak, hogy megy a tv, villany felkapcsolva, más gyerekek őrjöngenek a szobában. Semmi bevett ritmus, későig fent vannak az emberek. Jó, ez a része érthető a meleg miatt, mivel naplemente után megy mindenki vásárolni.

A kisgyerekre visszatérve: akkor alszanak, amikor akarnak, én sokszor szeretnék már fél 11-kor aludni, de a szomszédok még bömböltetik a tv-t, ordibálnak az utcákon, át a másik lakásba. Vagy fúrnak-faragnak egész éjjel, mivel a 40 fokban nem fognak dolgozni a munkások.

Nem érdekel senkit, hogy te éppen aludni szeretnél vagy nem, ők hozzá vannak szokva a zajhoz, bármikor, bárhogyan képesek aludni, fel nem kelted őket bombával sem.

Mennyit lehet érezni a mindennapokban a politikából?

A csapból is politika folyik, anyósomék és még sokan mások ki sem mozdulnak a képernyő elől, egész nap a hír tv megy.

A közbiztonság milyen?

A közbiztonság egész tűrhető, egyes részeken jobb, máshol sokkal óvatosabbnak kell lenni… A zsebtolvajok hemzsegnek, de ennél durvább azért ritkán van. Bár hozzáteszem a rendőrök felszívódtak. Néha látom igazoltatni őket, meg a forgalmat irányítani és ennyi.

(A poszt először a Határátkelő blogon jelent meg.)

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply