Izlandi munka: előnyök és hátrányok

0

A nyugati átlagnál is magasabb fizetések, szuper infrastruktúra, nyugalom, hideg, de mesés környezet – nagyjából ez jut elsőre eszünkbe Izlandról. Érdemes a távoli szigetországba menni dolgozni?

Izlandon tavalyi adatok szerint nagyjából 24 ezer külföldi dolgozott (közülük mindössze erős felülbecsléssel is 200 magyar). Ez egy 330 ezres országban nem is olyan kevés, nagyjából 8 százalék.

A külföldi munkásokat elsősorban a vendéglátás és az építőipar szívja fel, illetve a szolgáltatások terén is vannak lehetőségek.

Munkakeresés

Izlandon (is) elég nagy a munkaerőhiány, így nem nehéz munkát kapni. Igaz, Magyarországon még kevesen foglalkoznak ottani közvetítéssel, azaz a saját kezünkbe kell venni a sorsunk irányítását.

ÉRDEKEL IZLAND? ITT EGY CSOMÓ CIKKET, SZTORIT TALÁLHATSZ RÓLA!

Ehhez vagy ezen az oldalon, vagy ezen az (angol nyelvű) Facebook-csoporton érdemes keresgélni. Apropó nyelvek! Az izlandi nyelvtudás az esetek csak kis részében feltétel csak az állásokhoz, a magabiztos angoltudás viszont a legtöbb esetben elengedhetetlen – hívta fel a figyelmet a HRPortál.

Ha már van munka

Ha már találtunk munkát, akkor elsősorban az ún. kennitalát kell megszereznünk, ez az izlandi személyi-, taj-, és adószám, amely feltétlenül szükséges a munkavállaláshoz.

Ezt bármelyik hivatalban tudjuk igényelni, de szükségünk van hozzá a munkáltatónkkal kötött szerződésre. Emellett természetesen még szükségünk van egy izlandi bankszámlára is, és ha ezek megvannak, már nincs akadálya a hivatalos munkába állásnak.

Fizetés és árak

A legalacsonyabb kezdő fizetés nagyjából 270 ezer izlandi korona környékén jár (például bolti eladók esetében), ez nagyjából 700 ezer forint, amiből lejön a 36 százalék körüli személyi jövedelemadó, viszont cserébe mindenkinek jár havonta 53 ezer korona adókedvezmény.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Mielőtt azonban mindenki lelkesen csomagolni kezdene, felhívjuk a figyelmet, hogy nem csak a fizetések, az árak is nagyon magasak. A HRPortálnak nyilatkozó egyik kint élő magyar szerint „a fővárosban egy szoba kivétele, megosztott nappali, közös helyiségekkel 600 eurónál kezdődik, de az átlagár 700 és 800 euró között mozog. Egész lakás bérlése abszolút minimum 1000 eurónál kezdődik, de azért ne várjunk szinte semmit”.

Ami pedig a bolti árakat illeti, azok körülbelül két és félszeresei a magyarokénak, és ha csak ezt vesszük alapul, akkor az a 700 ezres bruttó fizetést is ennek megfelelően kell értékelni.

Milyen Izlandon dolgozni és élni?

Alapvetően jó, de azért többek szerint is előfordult már, hogy egyes helyeken nem kapták meg rendesen a pozícióért járó teljes minimálbért vagy a túlórákat nem fizette ki a munkáltató. Különösen a vendéglátásban érdemes óvatosnak lenni.

Aki mindezek után is úgy érzi, kipróbálná magát Izlandon, jó, ha tisztában van vele, hogy a kikapcsolódási lehetőségek is meglehetősen szűkösek. (Végülis egy 300 ezres országról van szó.)

A főváros Reykjavíkot leszámítva szinte sehol nincs éjszakai élet vagy gyakori közösségi események, szocializációs lehetőségek, a vidéki kisebb helyeken néhol még a lakossági központnak számító pubok is hiányoznak.

A teljes cikket a HRPortálon találjátok, érdemes elolvasni.

Mit tudnak ezek… az izlandiak (amit mi nem)?

(Fotó: pixabay.com/piviso)

Share.

About Author

Leave A Reply