Itt az új skandináv életstílus-őrület

0

Lehet Päntsdrunk (svédül) vagy Kalsarikänni (finnül), a lényeg egy érdekes vagy furcsa (ízlés szerint) szabadidős tevékenység.

A világhódító hyggének skandináv vetélytársa akadt. A relaxálás, az életigenlés és a kapcsolatépítés egyedi ötvözetének dán koncepciójában a leglátványosabbak a külsőségek (illatosított gyertyák, vastag, kötött plédek, kézzel festett teáscsészék), ám a filozófiát már nehezebb utánozni.

A hygge tulajdonképpen a dán kultúra központi része, gyakorlatilag lazulást, pihenést jelent: valami finom kaja, barátok, esetleg egy jó könyv – szóval az élet értelme gyakorlatilag.

KÜLFÖLDI MUNKÁK EGY HELYEN

Ezt leginkább otthon teszik meg, teáznak gyertyafény mellett, beszélgetnek, könyvet olvasnak, szóval relaxálnak, de egyre gyakoribb az is, hogy nyilvános helyen, például egy kávézóban vagy teázóban történik a hygge.

„Az élet rendkívül stresszes, mindenki elfoglalt, ezért fontos, hogy legyenek olyan pillanatok, amikor a hygge kerül előtérbe. A legtöbb nagyvárosban elfelejtkeznek arról, hogy néha ki kell üríteni a stresszt magunkból. Amikor például Londonban jártam, minden az alkoholról és a vásárlásról szólt” – mondta az egyik legfelkapottabb „hygge-kávézó”, a Wulff & Konstali tulajdonosa.

Agnete Wulff szerint a hygge állapotát nem könnyű elérni, és egyedül szinte nem is lehet: „a hygge rengeteg munka, elmélkedni kell róla, ráadásul még ha sikerül is elérni, könnyen szét is rombolható”.

Mi az új őrület?

A Päntsdrunk vagy Kalsarikänni lényege, hogy alsóneműben és egyedül fogyasztasz alkoholt otthon, mellette folyamatosan bámulod a kedvenc sorozatodat. Könyv is van már róla, Miska Rantanen írta, a címe meglehetősen beszédes: Kalsarikänni: a pihenés finn ösvénye.

A módszer annyira elterjedt, hogy a finn külügyminisztérium két új emotikont is bevezetett, egy alsógatyás pasi és egy kombiné-bugyi kombós nő iddogálnak egy karosszékben pihenve, nagy mosollyal.

„Nyilván nem véletlen, hogy Finnország mostanában bekerült a világ legboldogabb 5 országa közé” – írja a kiadó a könyv előszavában. A sorozatok hosszas bámulása, a közösségi médiában való végtelen scrollozás, édes, illetve sós csemegék fogyasztása a kanapén és a munka kommunikáció teljes blokkolása is része az életformának. „Egészségesebb, energetizálóbb és pihentetőbb élethez vezet, bárhol, bármikor” – teszi hozzá a kiadó.

A hygge lehet az új őrület

Share.

About Author

Leave A Reply