„Ingázó vagyok, nem bűnöző”

0

Bécsben és Sopronban is tüntettek azok az ingázók, akik úgy érzik, a határzár, illetve az azzal kapcsolatos, szerintük kaotikus kormányzati kommunikáció nehéz helyzetbe hozta őket.

Két helyszínen, az osztrák fővárosban és Sopronban több százan demonstráltak a magyar kormány intézkedései ellen, azt állítva, a határzár családokat szakít szét, ráadásul nehéz helyzetbe hozza a magyar város szolgáltatóit is.

Az osztrák közmédia magyar nyelvű oldalának a főszervező Lukácsy Péter azt mondta, mindenről szó esett a határzárról, mi lesz a vállalkozókkal, a munkahelyekkel.

„Azt várjuk a megmozdulástól, hogy észrevegyék az emberek: ki kell állni és azt kell mondani, elég volt. Elég volt az értelmetlen intézkedésekből. Egyedül a magyar kormány zárta le a határokat” – hangsúlyozta Lukácsy Péter.

A megmozduláson olyan transzparensek jelentek meg, mint „Ingázó vagyok, nem bűnöző”, vagy az hogy „Elegünk van”.

„Ez a dolog túlnő azon, ki milyen pártra szavazott”

Ez volt tehát Sopronban, eközben Bécsben, a magyar nagykövetség épületénél is volt megmozdulás, aminek egyik felszólalója, Bátky Zoltán újságíró és zenész az Euronews szerint a bizonytalanságról, az otthon biztonságáról beszélt.

Kitért arra is, hogy az Ausztriában élők nem tudnak hazamenni a szülői házba és hazájukba, Magyarországra. Attól, hogy sokan kint élnek, még szeretnének hazamenni, hiszen ott élnek szüleik, barátaik, és Magyarországhoz kötik őket az emlékeik is – tette hozzá.

A zenész szerint az Európai Unió lényege a szabad mozgás, márpedig éppen azt vették el most az emberektől, hogy úgy menjenek át egyik országból a másikban, mintha városon belül mozognának.

„Ez a dolog túlnő azon, ki milyen állampolgárságú, milyen pártra szavazott vagy hova tartozik” – írták a szervezők közleményükben. Egyikük, Fehér Csaba kamionsofőr Bécsből kívánt boldog születésnapot hatéves kislányának, mert nem lehetett mellette, hiszen a határzár elválasztja őket egymástól.

Az egyik felszólaló, Landkammer Dániel az ORF-nek azt mondta, szerinte az egész csak büntetés, mert „semmifajta egyeztetés nem előzte meg a döntést a szomszédos országokkal sem”.

„Veszélybe került az egyik előadásunk”

Pohl Balázs, a Svung-Bécsi Magyar Színkör alapítója azzal indokolta részvételét, hogy rég látta a gyermekeit és szeretne hazamenni, de nem tud, mert a gyermekei Budapesten élnek.

„Több mint 24 órát szeretnék Magyarországon tölteni, akár két-három napot, mert úgyis vissza kell jönnöm. A saját bőrömön annyit érzek, hogy veszélybe került az egyik előadásunk, tekintve, hogy az egyik szereplő Magyarországon él. Ha kijön aznap este játszani, akkor kérdés, hogyan fog tudni visszamenni” – mondta a hétvégi tüntetésen Pohl Balázs.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy kedd reggel 6 órától megnyitották a magyar-osztrák határon lévő Heiligenbrunn-Pinkamindszent átkelőt, ami minden nap reggel 6 és 8, illetve délután 15 és 17 óra közt van nyitva – éppen az ingázókat segítendő.

Osztrák tanévkezdés a járvány árnyékában

(Fotó: BlueMars)

Share.

About Author

Leave A Reply