Indokolatlan a bevándorlókat szidni

0

Érdekes véleménycikket írt a Világgazdaság netes oldalára Andor László, az Európai Bizottság korábbi tagja, és mivel az írás a migrációról szól, érdemes itt is idézni pár fontos megállapítást belőle. Amelyekkel persze lehet egyetérteni és vitatkozni is.

„Ha léteznének tankönyvek populista politikusoknak, a bevándorlókra való mutogatás, bűnbakként való felhasználásuk az első leckék egyikében kapna helyet. Sok esetben az ilyen populista tendenciák erősebbek ott, ahol kevesebb a bevándorló (például Nagy-Britanniában többen támogatják a Függetlenségi Pártot (UKIP) Londonon kívül, Németországban nagyobb a vándorló szegényekkel szembeni ellenszenv Bajorországban, Svájcban többen szavaztak a bevándorlás korlátozása mellett a nagyvárosokon kívül). Ilyenkor a bevándorlók iránti ellenszenv a változásoktól való idegenkedéssel, és az országokon belüli elosztási vitákkal áll összefüggésben.

Bár a bevándorlás sok kérdést felvet és sok feladatot ad, általában a bevándorlókat bajok forrásának tekinteni indokolatlan. Ma Nagy-Britanniába és Németországba nagyon sokan jönnek külföldről dolgozni (EU-ból és EU-n kívüli országokból egyaránt), miközben ez a két ország EU-átlag fölötti növekedést és EU-átlag alatti munkanélküliséget tud felmutatni. Emellett látni kell: Németországnak többet kellett volna tennie a török bevándorlók integrálásáért, és ugyanez mondható el az Egyesült Királyságról a Nemzetközösségből vagy a világ más tájairól érkezettekkel kapcsolatban.

Szakmai elemzésekben gyakran azt olvassuk: Európa gazdaságának szüksége van a bevándorlókra. Ezt egy közgazdasági alapigazságnak tekinthetjük, azért, mert a bevándorlás nélkül Európa népessége fogyna, a munkaképes korú népesség pedig még a bevándorlást beszámítva is csökkenésnek indult. A kulturális különbségek fontosak lehetnek Európán belül és kívül is, de a generációk közötti gazdasági egyensúly és szolidaritás ugyanilyen fontos kérdés. (…)

Megváltozott ugyanakkor a migráció jellege. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában kialakult konfliktusok elmérgesedése és elfajulása, az Arab Tavasz militarizálása következtében jóval nagyobb a menekültek részaránya a teljes migráción belül. Sokkal több a szerencsétlen, nélkülöző, ideiglenes bázisokon időző egyén és család, akiken segíteni humanitárius kötelesség.

A legtöbbet segíteni persze azzal lehetne, ha a térség országaiban helyreállna a rend, a politikai stabilitás és a normális gazdasági tevékenységek lehetősége.”

A teljes írást a vg.hu oldalon olvashatjátok el.

Share.

About Author

Leave A Reply