Imádnivaló, büdös és penészes

0

A parmezán és a grand padano mögött a gorgonzola fér még fel az olasz sajtok népszerűségi élvonalába. Évente átlagosan 4 millió adagot gyártanak belőle, ennek közel harmada exportra megy – írta Olaszmamma, aki maga is lelkes híve.

„Imádom a sajtokat, meg lehet velük bolondítani, bár vércsoportom alapján ragadozó lennék, és lesütött szemmel kellene elhaladnom a tejtermékes pult mellett, ez nem így van, Minél büdösebb, minél penészesebb, annál vonzóbb a számomra. Jöjjön akkor az egyik abszolút kedvencem, a gorgonzola. (…)

Az igazi gorgonzolát csak Piemontban és Lombardiában gyártják tehéntejből, amelyhez hozzáadjáák a megfelelő penészgomba-spórákat. (…)

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS! KÖVESD TE IS!

A védett eredetmegjelölésű gorgonzolát csak negyven sajtkészítő gyárthatja, az őket egyesítő konzorcium székhelye a piemonti Novarában található.

Érdekes, hogy pont a névadó Gorgonzolában nem gyártják már, a hetvenes évek végén függesztették fel a termelést, de azért minden év szeptemberében megrendezik itt a nagy gorgonzola ünnepet, ahová a világ minden részéről jönnek a fanatikusok.

Nekem nagy kedvencem, imádom pizzán ( a körte-gorgonzola és a dió-gorgonzola mindketten nyerő kombinációk), rizottóban, gnocchin, polentán. Gorgonzola témában nem vagyok túl finnyás. Jöhet, ami a csövön kifér.”

A teljes posztot itt találjátok.

Az olasz espresso titka

Share.

About Author

Leave A Reply