Ilyen volt egy 100 évvel ezelőtti menü

0

Egy liverpooli bisztróban találtak rá egy 1913-ból származó menüre. A jelenlegi tulajdonos szerint ami igazán hátborzongató a felfedezésben, hogy ma is sok olyasmi van a kínálatukban, mint 108 évvel ezelőtt.

A most megtalált menü sok minden mellett azt is bizonyítja, hogy az I. világháború előtti Liverpool igazi kulturális központ és olvasztótégely volt, elsősorban nyilván kikötőváros volta miatt.

Az 1913. január 15-i (egyébként szerda volt) menüben a homársalátától kezdve a zselatinos borjúig mindenféle kulináris érdekesség található. A leginkább egy bisztró és egy étterem keresztezéseként elképzelhető hely neve Yamen Cafe volt, és frissítőktől kezdve egészen délutáni teáig mindenfélét kínált.

A Bold Streeten található hely most LEAF néven fut. Tulajdonos-alapítója, Natalie Haywood azt mondta a CNN-nek, a felújítás során a tetőgerendák mögött talált menü „egészen elképesztő” és majdnem „félelmetes”, hiszen ők is különleges teákat kínálnak, csakúgy, mint elődjük.

Az akkori vendégek irlandi ürügulyásból, spagettiből, orosz és kínai teakülönlegességekből, sült banánból és egyéb finomságokból válogathattak – a menü (és ezek szerint nyilván a vendégsereg is) kifejezetten multikulti volt.

„Az I. világháború előtt felszolgált ételek minősége és színvonala annyira előremutató és fejlett volt, hogy a hely nyilvánvalóan Liverpool egyik kulináris központja lehetett” – vélte Natalie Haywood.

A Bold Street manapság inkább egyfajta bohém hangulatot áraszt a tulajdonos szerint, ám az 1900-as években (londoni névrokonához hasonlóan) sokkal inkább exkluzív környék volt.

Natalie Haywood azt is elmondta, már felvette a kapcsolatot egy helyi galériával, hogy mit érdemes kezdeni az előkerült darabokkal, ugyanis a menünk kívül más egyéb (így például egy névvel felcímkézett pincérkalap) is előkerült.

Tiszteletlen üzenetek az éttermi számlákon

(Fotó: LEAF)

Share.

About Author

Leave A Reply