Így verte szét a válság a középosztályt

0

Miközben Magyarországról nézve elég sok irigyelni való akad a legtöbb nyugat-európai (pláne skandináv) ország középosztályának életén, az utóbbi tíz év őket is megviselte. Van, ahol még nem is nagyon sikerült kilábalni a válságból.

Ugyanis az európai középosztályoknak is kijutott a jóból a válság idején, az Abcug össze is szedte, milyen problémákkal kellett szembenézniük.

Mindenekelőtt ott van a rendszerszintű átalakulás, aminek részeként a legtöbb európai országban egyre kevesebb a közepesen fizetett munkahely. Ez elsősorban a technikai fejlődésnek köszönhető, hiszen a közepesen képzett emberek munkáját a gépek is egyre jobb hatékonysággal tudják megoldani.

Márpedig a válság előtti években éppen ezek az állások szaporodtak Európában, leginkább a közszférában és a szolgáltatási szektorban, ami jó alapot adott a középosztály bővülésének is.

A nagyon rosszul és a nagyon jól fizetett munkakörök viszont nem csökkentek a válság alatt sem. A jól fizetettek azért nem, mert ezek jó része nem egyszerű, könnyen helyettesíthető feladatok, a rosszul fizetettek pedig azért nem, mert például takarítókra vagy szociális gondozókra mindig szükség van.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Közben a 90-es évek óta Európa-szerte elterjedtek olyan nem tipikus foglalkoztatási formák, mint a részmunkaidő vagy a határozott idejű szerződéskötés.

A cégek úgy tudtak a legegyszerűbben reagálni a 2008-as pénzügyi sokkra, hogy egyre inkább ilyen, nem tipikus módon foglalkoztatták az embereket, és ez gyakran beszivárgott a közszférába is.

Elsősorban Nagy-Britanniában és Írországban lett egyre több „nulla órás szerződés”, ennek lényege, hogy nem határoz meg minimum óraszámot a dolgozónak, akit csak akkor hívnak be, ha épp van munka. Így viszont stabilan számítható jövedelem sincs.

Sokan lettek kényszervállalkozók, mert korábbi munkaadójuknak jobban megérte számlásként foglalkoztatni, mint rendesen alkalmazni őket. Emiatt Nagy-Britanniában 2014-ben hatból egy dolgozó már vállalkozó volt.

Ezek a változások még inkább elősegítették, hogy tömegek kezdjenek középről lefelé csúszni. Ráadásul akik középen maradtak, azoknak is egyre kevesebből kellett megélniük.

Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Norvégiában és Hollandiában azóta többé-kevésbé sikerült stabilizálni a helyzetet, de ez nem mindenhol van így. Spanyolországban vagy Romániában azóta is a középosztály elszegényedésével küzdenek.

Külföldön keresel munkát, de nem találsz? Keresd nálunk!

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

Share.

About Author

Leave A Reply