Így választanak a svájciak

0

Annyi választás van és volt mostanában Európában (ugye ott volt a magyar önkormányzati, aztán a lengyel parlamenti, hogy csak két példát hozzak), hogy lassan az lesz a ritkább, ahol éppen nincs. A viccet félretéve, Svájcban is választottak, immár az első svájci voksolásukon részt vevő Zuzzerékkal egyetemben.

„Lenyomtuk életünk első svájci álompolgárként abszolvált parlamenti és hovatovább szavazását családilag. Itt is lett aztán nagy-nagy meglepetés, a helyi Fidesz, az UDC (német leánykori rövidítéssel az SVP) vereséggel felérő győzelmet aratott, de nem is ez a lényeg, hanem hogy a zöldek nagyon jelentős mértékben előretörtek és a helyeket a tradicionális pártoktól vették el.

Buktak a szocik, a szocdemek és főleg a néppárt, a fentebb említett UDC a legtöbbet. Itt nálunk, Neuchatel kantonban például le is mondott a helyi vezírük, mert elfogyott a lágy kenyér. Ez a tendencia is hajaz a magyar eredményekre, mivel a Les Verts (A Zöldek) kábé a politikai oldal-skála közepe felé vannak, mint otthon a Momentum.

Régi mániám, hogy olyan pártot szeretnék látni hatalmon minden országban, ahol a klímaváltozást tagadók nem rúghatnak labdába.

Nos, most kicsit várhatóan, de azért méretében váratlanul előretört a zöld mozgalom Svájcban; mind a kettő környezettudatos párt – a Les Verts és a Verts Liberaux (Liberális Zöldek) jelentősen megerősödött.

Magam ilyen önbüntetésre hajlamos figura vagyok, bármikor aláírnám, hogy sokkal keményebb szabályokkal próbáljuk a környezetszennyezést leszorítani, így nagy az örö é bódottá. Semmi bajom se lenne azzal, ha betiltanák a fapados jegyárszabást, bizonyos motor típusokat, etc.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Most ezen gondolatoknak parlamenti képviselete lesz Svájcban, nem mondhatják majd mint eddig, hogy hejj ráérünk arra még. Vagy ha mondják, akkor pellengérre lesznek kérem szépen szerkesztve.

Maga a választás menete és formátuma is példaértékű amùgy. Minden választópolgár, azaz mi is, megkapta a maga paksamétáját, amiben benne foglaltatik minden párt krédója, ami alapján totál zöldfülűként is el lehet igazodni, hogy vajon kivel kellene egyetérteni.

Tartalmaz a csomag még szavazás technikai információkat, mit, hol, miért és két füzetet az összes létező és induló párt jelöltjeivel a Conseil National-ba és a Conseil des Etats-ba (zwei kamarás rendszer), valamint előre megcímzett borítékokat. A füzetekből ki kell tépni a lapokat a választott pártunkkal és azok képviselőivel és a megfelelő borítékokba beletenni.

A folyamat maga nem egynapos program, hanem pár hetes, a borítékokat el lehet küldeni postán, a kommünök urnáiban is le lehet adni, valamint a szavazás hivatalos napján személyesen is be lehet dobni a hitelesített dobozokba.

Ez utóbbit tettük mi meg, lusta újsvájciként a határidő előtt egy órával csaptunk a homlokunkra, meg a lecsóba. Gyorsan meggyőztem zsenge leánykámat is, hogy igen, létezik olyan, hogy politika és apád eztmegazt javasolja, lévén most lett 18 éves és már szavazóképes.

Mondjuk szerintem politikai oldalról az MKKP állna hozzá a legközelebb, azt például tudja, hogy a Planet Earth a bolygónk, de kábé eddig érdekli az egész hacacáré.

Nos, 3 szavazatot vitt mindkét kategóriában a Les Verts a családtól, UDC resszkess a jövőben is! Pro Natura tagként és az utóbbi évek környezetvédelmi szavazásait figyelembe véve, másra nem is szavazhattunk volna.

Mondanom se kell, hogy a még az agyukban is határok közé kényszerített emberek néppártja szerint glifozáttal ízesített olvadt gleccservizet kellene innunk, így már csak ezért is mentek a levesbe a helyi migránssal ijeszgetők.”

A teljes írás itt található.

Egy dolog, amiért rossz szegénynek lenni Svájcban

Share.

About Author

Leave A Reply