Így találhatsz munkát Hollandiában

0

A Brexit közeledtével egyre népszerűbb lesz Hollandia a határátkelést tervezgetők körében, így talán nem lesz haszontalan, ha megpróbáljuk megkönnyíteni az ott munkát vállalni kívánók helyzetét.

Hollandiában nem nehéz fizetett álláshoz jutni, de mivel az ország vendégmunkásokra szorul, ezért az alacsonyan fizetett, különösebb nyelv- és szaktudást nem igénylő pozíciókra sok helyütt külföldieket alkalmaznak – írta legutóbbi posztjában a Hollandokk oldal és mindjárt tippeket is adott azoknak, akik Hollandiát választanák.

A toborzókat nem különösebben érdekli, ha túl okos vagy, és szebbre-jobbra vágynál. Így ez főleg azoknak igazán jó hír, akik fél lábbal még Magyarországon vannak, de a pénz jól jön a hiteltörlesztéshez.

  1. Munkaerőközvetítők

Persze, valahol el kell kezdeni és szerencsére kezdőknek tökéletes munkát kínáló munkaerőközvetítőkből rengeteg van Hollandiában. A legtöbben valamelyik uitzendbureau-n keresztül kezdik el hollandiai életüket.

A magyarországi állapotokhoz képest elsőre biztosan furcsa, hogy mennyire szerves részét képezi a holland gazdaságnak a közvetítőkön keresztüli foglalkoztatás, de hamar megszokjuk majd. Az uitzendbureau-k főleg a képzettséget nem – és igen sokszor különösebb nyelvtudást sem – igénylő területekre keresnek munkatársakat: ilyen például a logisztika, mezőgazdaság, termelés, stb..

  1. A Randstad és Eindhoven

Illetve a nagyobb egyetemek azok, melyek igazán nemzetközinek mondhatók, így angol nyelvtudással is remek pozíciókat kínálnak az expatoknak. A monsterboard.nl, indeed.nl vagy az xpatjobs.com, undutchables.nl remek tájékozódási felületek a felhozatalról.

Hollandiai álláslehetőségek a Határátkelőn egyetlen kattintásra

Az utóbbi időben „Krapteberoepen” (hiányszakmák) a műszaki-építési szektorban, az IT, egészségügy, gazdasági, pénzügyi, oktatási területen mutatkoztak, illetve az említett vendégmunkásokat hívogató területeken (logisztika, kertészet, vendéglátás).

  1. Nyelvtanulás

Még a nemzetközi cégeknél is jól jön a holland nyelvtudás, mert nem mindegy, hogy be tudunk-e kapcsolódni a munkahelyi információ-áramlásba. Egy-két évet simán ki lehet bírni nyelvtudás nélkül, hosszabb távon azonban a legfontosabb, hogy ne maradjunk elszigeteltek.

Az angol nyelv csapdája, hogy a társalgás színvonala mindig a legszerényebb nyelvtudású beszélgetőpartner szintjéhez tendál, így a sztorimesélés sokszor megreked a „crazy”, „funny” és „cool” jelzők színvonalán.

Hollandul, holland munkakultúrában dolgozni pedig jó eséllyel elégedettséggel építgethetjük karrierünket: a hierarchia lapos, a hangnem közvetlen, véleményt mondani szabad, és a versengés helyett inkább a csapatmunkára, együttműködésre helyezik a hangsúlyt.

  1. Fizessünk be egy-egy álláskereső workshopra

A Together abroad rendszeresen szervez eseményeket, Eindhovenben és Tilburgben pedig az Expat Spouses Initiatieve a legaktívabb ez ügyben. Megtudhatjuk azt is, milyen a jó önéletrajz, mik a leggyakoribb hibák, elutasítási indokok.

  1. Tanulás

Ha a gyanús keletre rakott le a gólya, akkor a diplomád, referenciáid nem biztos, hogy sokat mondanak a leendő holland munkáltatódnak. A diplomahonosítás nem kötelező, de jól jöhet, így előre érdemes vele készülni. Ugyanakkor a továbbtanulásba fektetés megtérül, sokszor már egy-két elvégzett év is hatalmas előnyt jelenthet a munkaerő-piacon.”

Ha további tippek is érdekelnek, olvasd el az eredeti posztot.

Hollandia az „új Anglia”?

Share.

About Author

Leave A Reply