Így működik az osztrák egészségügy

1

Háziorvos, kórház – nem feltétlenül azok a dolgok, amelyeket az ember olyan szívesen megtapasztalna, de néha muszáj. Lívia (aki korábban már írt posztot ausztriai kiköltözésükről) saját és családja tapasztalatából írta meg, hogyan élik meg ők az ausztriai egészségügyet.

„Azért gondoltam, hogy írok erről a témáról, mert sokan, amikor Ausztriába jönnek, rácsodálkoznak arra, hogy itt mi hogyan működik egy orvosnál, kórházban. Mert sokban eltér a Magyarországon megszokottól.
Amit leírok, saját és családom tapasztalatai.

Családorvos

Amikor valaki Ausztriába költözik, az első elintézendő feladatok között szerepel, hogy választ egy családorvost. Azért családorvos, mert az egész családot – felnőttet, gyereket – ő kezeli.

Bármilyen probléma van, hozzá kell menni és ő dönti el, hogy elküld-e szakorvoshoz vagy saját maga kezel bennünket.

Általában ő amolyan mindenes orvos, mert van, hogy rettenetes derék vagy nyakfájdalomból egy injekcióval, vagy éppen nőgyógyászati problémából gyógyszeresen gyógyít ki, de ha kell, baleseti sebész is.

Egy egyszerű torokfájással, ha elvisszük a gyerekeket, nem azt mondja, hogy szerinte ez vírus és ha 3 nap után se javul, menjünk vissza. Ilyen nincs. Mintát vesz a torokból, azonnal megvizsgálja és kiderül, hogy vírus vagy baktérium okozza a torokfájást, majd ennek megfelelően kezel.

Vérvételre nem kell külön menni sehova, azt is a családorvos veszi le és pár nap múlva az eredményért is oda kell menni.

Nekem például vashiányom volt, infúzióban kaptam a vasat, nem azért, mert annyira súlyos volt a helyzet, csak ez így egyszerűbb. De sorolhatnám még. Tényleg alig kell elmenni másik orvoshoz.

Ha mégis az történik, hogy szakorvosra van szükségünk, akkor a családorvos ad egy beutalót, amin rajta van a szakorvos neve, telefonszáma, ahova be kell jelentkezni.

Itt nem rendelőintézetbe megyünk, ha beutalót kapunk, hanem magánorvoshoz. Olyan magánorvoshoz, ahova beutaló nélkül is el lehet menni, csak akkor pénzbe kerül. Bár abban az esetben visszaigényelhetjük az összeg egy bizonyos százalékát. Beutalóval pedig teljesen ingyenes.

Ha olyankor történik valami, amikor nem rendel a családorvos, akkor a klinikára kell menni és ott látnak el.

Kórházban

Ha kórházba kerülünk, műtét céljából… Műtét előtti héten el kell menni az altatóorvoshoz, aki megvizsgál. Műtét előtti nap, felhívnak telefonon, hogy emlékeztessenek, másnap menni kell.

Aznap reggel, amikor bemegyünk, kapunk egy kis táskát, amibe a saját ruháinkat – amiben mentünk a kórházba – belerakjuk. Aztán kapunk pizsamát, amiben ott tartózkodunk.

A nővérke elkísér a kórterembe, ahol feküdni fogunk. Minden nap jön a kis laptopjával, felveszi a következő nap étel megrendelést.

Reggelire, vacsorára általában hideg ételt, teát, tejet, kakaót rendelhetünk, ebédre pedig 3 féle menüből válaszhatunk. De lehet kérni kávét, többféle teát, amit termoszban kapunk.

Minden reggel hoznak egy mosakodós tálat annak, aki nem, vagy csak nehezen kelhet fel.

Ha valakinek mankóra van szüksége, az kap, haza is viheti, és amikor már nincs rá szüksége, visszaviszi és leadja a klinikán.

Minden kórteremben van fürdőszoba, WC, felszerelve folyékony szappannal, kézfertőtlenítővel, WC-papírral.

A szülészeten mindent, de szó szerint mindent adnak. A babának és az anyukának egyaránt. A terhes vizsgálati papírokon kívül semmit nem kell vinni, amikor szülni megy a kismama.

Az állami kórházak színvonala, beleértve a nővérek hozzáállását, kedvességét, a tisztaságot, felszereltséget, egy magyarországi magánkórház szintjén van.

Fogorvos (szabadon választható)

A fogászati alapkezelések ingyenesek. Ebbe tartozik tömés, gyökérkezelés, húzás, fogkőszedés. A többi kezelésért fizetni kell, de ebben az esetben is, csakúgy, mint a szakorvosnál beutaló nélkül, vissza lehet igényelni az ár bizonyos százalékát.

Mielőtt sokan azt gondolnák, hogy persze, magas színvonalon működik az egészségügy, de ennek biztos ára van – nos, a fizetés 18%-a a szociális járulék.

Kicsit a Covidról

Jelenleg orvoshoz előre egyeztetett időpontban lehet menni, de csak ha nincs lázunk. Ha akár a legkisebb jele is lehet annak, hogy koronagyanúsak vagyunk, a családorvosunk kér időpontot tesztre, amit legkésőbb másnapra kapunk is.

Autóval lehet menni PCR-tesztre, nem kell kiszállni, ablakon keresztül leveszik a mintát, másnap pedig megvan az eredmény. Ha pozitív, telefonon értesítenek, meg kell adni a kontaktok nevét, telefonszámát, akiket értesítenek a 2 hét karanténról.

A betegnek, miután elmúltak a tünetei (minden tünete), újra tesztre kell jelentkeznie. Csak akkor hagyhatja el a karantént, amikor negatív a teszteredménye. Természetesen a kontaktok a 2 hét karantén idejére rendes fizetést kapnak.

Ingyenes tesztre előzetes regisztráció után bárki mehet.

Legközelebb az állatorvosi tapasztalatainkról is írok.

Jó egészséget mindenkinek!”

Osztrák kórházban: magyar orvos, de nem magyar színvonal

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Bécsben nem kell regisztrálni sem a tesztutcákhoz, és öblögetős PCR teszt is van: nekem az orromba még nem nyúltak.

    Osztrák tb nélkül is ingyen tesztelnek. És elég belépés után 24 órán belül feltölteni az eredményt a hatóságnak.

Leave A Reply