Így lett főváros helyett provinciális kisváros

0

A Káma-túra szerintem egyike a legérdekesebb, Oroszországgal foglalkozó blogoknak, mert mindig olyan helyekre viszi el az olvasókat, amire legtöbbünk valószínűleg még csak nem is gondolna. A legutóbbi ilyen hely a Volga partján található Kozmodemjanszk, a Mari Köztársaság hegyi marik által lakott területén. Ismerkedjetek meg vele!

„A valaha prosperáló kereskedőváros mára csak egy apró, elszegényedett provinciális kisváros, árnyéka korábbi önmagának. (…) A szocialista időkben az akkori trendnek megfelelően itt is alapítottak gyárakat, melyekből a legjelentősebb a ma már a Schneider Electric-hez tartozó „Potencial”, amelyben állítólag az Oroszországban értékesített konnektorok és villanykapcsolók egyharmadát gyártják.

A Mari Köztársaság megalapításakor Kozmodemjanszk szerette volna megkapni a fővárosi címet, de azt végül központi fekvésének köszönhetően Joska-Olának ítélték, emiatt is csökkent mára a város jelentősége.

A település mai formájában két jól megkülönböztethető területre oszlik. A dombtetőn található a város újabb része, a szocialista típusházak és a gyárak, a domb Volga felőli oldalán és a keskeny parton pedig a régi, többnyire faházakból álló óváros. (…) A házak kb. fele sajnos elég rossz állapotban van, sok a lakatlan is közöttük.

Szerencsére úgy tűnik, hogy a városvezetés azért felismerte, hogy értékes örökséggel van dolguk, és néhány házat már fel is újítottak, másokon meg már dolgoztak. Igazából, már az is szerencse, hogy maga az alsó városrész megmenekült a ’80-as évek elején, mikor Csebokszárinál felhúzták a hatalmas duzzasztógátat a Volgára, hogy ott vízierőművet létesítsenek.

Állítólag közel 30 Volga-menti falucskának nem volt ilyen szerencséje, és azok a víz alá kerültek. Manapság a várost hatalmas betongátak védik a folyótól, és remélhetőleg Csebokszáriban is odafigyelnek a zsilip kezelői, hogy a felduzzasztott folyó ne mossa el a várost.”

A teljes posztot a Káma-túra blogon olvashatjátok el, ahol képeket is nézegethettek.

Share.

About Author

Leave A Reply