Így is enyhíteni lehet a munkaerő-hiányt

0

Nem csak Magyarországon jelent egyre nagyobb problémát a munkaerő hiánya a gazdaságban, hasonló gondokkal küzdenek a régió más államai is. Például a csehek, akik egyre drasztikusabb lépésekkel próbálják magukhoz csábítani a külföldi vendégmunkásokat.

A cseh kormány most arról döntött, hogy egyszerűsített eljárásban 1500 ukrán mezőgazdasági vendégmunkást fogad be. A projekt megvalósítása januárban kezdődik, az ukránok fél évtől másfél évig dolgozhatnának Csehországban.

A cseh agrárkamara korábbi közlése szerint Csehországban a nyári szezonban mintegy 15 ezer munkás hiányzik a mezőgazdasági területen.

Az egyszerűsített eljárás lényegében azt jelenti, hogy a csehországi agrármunka iránt érdeklődő ukrán állampolgárok kérelmét a hosszadalmas hivatalos regisztráció mellőzésével intézik el a hivatalok.

Külföldi munkák egyetlen kattintásra. Ne hagyd ki!

A mezőgazdasági tárca azt állítja, hogy a projekt megvalósítása nem fog kedvezőtlenül hatni a cseh munkaerőpiacra. Olyan állásokról lenne szó, amelyek standard módon megjelennek a szabad munkahelyek jegyzékében. Az ukrán mezőgazdasági vendégmunkások csehországi alkalmazását a cseh agrárkamara, az élelmiszeripari kamara és az agrárszövetség fogja garantálni és ellenőrizni.

A cseh kormány már februárban úgy döntött, hogy az idén ötezerre emeli az ukrán vendégmunkások kvótáját. Csehországban jelenleg több mint százezer ukrajnai vendégmunkás dolgozik, közöttük sok kárpátaljai magyar is.

A csehországi vállalatok már hosszabb ideje bírálják a kormányt, hogy az ukrán munkaerő behozatala a nehézkes és korrupt bürokrácia következtében nagyon lassú.

(Fotó: pixabay.com/Shamefaced)

Share.

About Author

Leave A Reply