Így éli meg a katari válságot egy határátkelő magyar

0

Katar a legkevésbé sem vicces és irigyelt hely azóta, hogy június vége felé Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein gyakorlatilag teljesen elszigetelték, kereskedelmi és diplomáciai blokád alá vették, és egy 13 követelésből álló listát adtak át neki. A helyet finoman szólva is feszült, és az ember ilyenkor sok mindent képzel arról, milyen lehetnek egy ilyen országban a hétköznapok. Nos, a „mindenhol vannak magyarok” elmélet most is igazolást nyert, ugyanis Charlie Brown írta meg egyenesen Katarból, hogy milyen ott most az élet.

„Katarban élve nem sokat lehet érezni abból a krízishelyzetből, amit a médiumok többsége sugall. A hírek hallatán mindnyájunktól kérdezgetik a távol élők, hogy jól vagyunk-e, nem költözünk-e haza, nélkülözünk-e. Jól vagyunk. Nincs élelmiszerhiány, nem üresek a polcok, nem félünk és nem menekülünk. Szinte ugyanúgy élünk, mint június 5-e előtt.

Bejárták a világot azok a képek, amik az élelmiszerboltok üres polcait mutatták az első napokban. Valóban, az embargó első napján a hírek hallatán felvásárolták a szaúdi csirkét és sokkal több fogyott vízből, tojásból és tejtermékből is.

A hírekben nem említették meg, hogy Ramadán volt, tömeg volt az élelmiszeráruházakban enélkül is, ez nem szenzáció. Másnapra az üres polcokat is feltöltötték.

Korábban a tejtermékek és a csirkehús döntő többsége Szaúd-Arábiából érkezett. A határzár óta Törökországból hetente háromszor jön főként tejtermék és baromfi, de ahogy azelőtt, most is vannak amerikai, európai, ázsiai dolgok és a magyar Hajdú sajt sem tűnt el a polcokról.

Olyan gyorsan érkeztek a török tejtermékek, hogy nem kaptak arab és angol feliratú címkét. A fordításban nyújt segítséget a hűtőpultokba kitett tábla.

Török szótár a közértben

Emellett további országokból is érkeznek a korábbihoz képest új termékek ide. Tiszta haszon ez nekünk. Nem utolsósorban sokkal több katari terméket lehet látni. Ez utóbbi még mindig elenyésző azért.

A hírekben olvastuk, hogy egy gazdálkodó több száz tehenet vásárol, hogy farmján tejfeldolgozással is foglalkozzon ezentúl. Én a napokban láttam először katari tejet a boltban, sokkal finomabb, mint a szaúdi. Nem volt belőle sok, csak pár üveggel.

Ahol helyi terméket árulnak, azt már matricával jelzik. Nekem az olcsó egyiptomi narancs hiányzik, amiből minden nap levet facsartunk. A dél-afrikai narancs izé picit rosszabb és egy kicsit drágább is, de nem olyan nagy probléma ez azért.

Pénzváltókban szintén hiány volt első nap, de másnapra ez is megoldódott. Ramadán végén, az Eid al fitr ünnepkor sokan utaztak haza és az emiatt szokásosan megnövekedett dollár, euro stb. igényre is felkészült az ország, ebből sem volt gond.

Online utalást bármikor tudunk indítani, nem változott semmi. A riál árfolyama átmenetileg nagyon kicsit romlott, de mostanra az is visszaállt. Voltak álhírek arról, hogy nem lehet utalni vagy hogy a külföldi bankok nem fogadják el a rialt, de aztán beigazolódott, hogy nem így van.

A Szaúd-Arábia fele lévő, egyetlen szárazföldi határ valóban zárva van. Azokat a termékeket (élelmiszer, építőanyag, stb.), amiket eddig onnan vagy a többi blokád alatt tartó országból exportált Katar, most máshonnan szerzi be.

Szerintem gyorsan reagált az ország a változásra és az alternatív lehetőségeket azonnal keresni kezdték, hogy minél kisebb fennakadás legyen. Úgy tűnik, hogy sikerrel.

A foci vb miatt rengeteg építkezés van az országban. Így vagy úgy az építőanyagok beszerzése is megoldott, de természetesen a logisztika sok nehézségbe ütközik és okoz némi fejtörést. Időbe telik, amíg az alternatív szállítási útvonalak kialakulnak. Tény, hogy sok árú az Emirátusok kikötőjében rekedt.

Szaúdi fele a szárazföldön eddig se sokan hagyták el az országot, a légiközlekedés a meghatározó. Fennakadást az okoz, hogy megszűnt a kapcsolat szaúdi és az emírségek, Bahrein és Egyiptom fele.

Ez leginkább a Dubaiban és Abu Dhabiban átszálló és az ott vakációzókat érinti kellemetlenül, az országok közt ingázókon felül. Most sem lehetetlen eljutni innen oda, ománi vagy kuvaiti átszállással megoldható, csak hosszadalmas.

Más desztinációk fele zavartalanul, késések nélkül lehet repülni. A Qatar Airways elnök-vezérigazgatója már kijelentette, hogy a korábbi útvonalak megszüntetése miatt új desztinációk fele fognak repülni.

Az emír, Sheikh Tamim bin Hamad al-Thani népszerűbb, mint valaha. Június végén volt az Eid al fitr ünnep. Rendszerint ilyenkor, aki teheti, elutazik. A nyári meleg és az iskolai szünet miatt amúgy is sokan elmennek.

Idén a hírek szerint sok katari és expat is úgy döntött, hogy nem hagyja el az országot, hanem itt ünnepel. Ahmed bin Majed al-Maadheed egy katari művész rajzolt egy portrét az emírről, ami azóta hihetetlen népszerűségnek örvend. A grafikára „Tamim al majd” (Tamim, a dicsőségesként) hivatkoznak.

Ezek az ingyenes matricák először a gépjárműveken és pólókon jelentek meg, majd később az éttermekben, üzletekben, posztereken is óriási molinókon is.

Pár napja több méter magas plakátot helyezett ki valaki, amire az emberek elkezdtek üzeneteket írni, aláírni. Idővel megtelt a felület, ezért két másikat is tettek mellé.

Amikor ott voltam, kaptam tollat, hogy írhassak rá és esernyővel is kínáltak a hőség miatt (45 C, délelőtt 11 körül). Rengeteg épületen kint van a nemzeti lobogó.

Dana Alfardan, katari énekes és dalszerző szolidaritását kifejezve írta meg a One nation – Al Yaqeen cimű dalát. Expatok és helyiek egyaránt kifejezik támogatásukat az uralkodó felé.

Érdekes látni, a helyiek és az expatok támogatását. A minap jelent meg egy nyílt levél egy katari tollából, aki köszönetét fejezte ki az expatok számára meglepő együttérzése miatt, korábban egy amerikai írta le a gondolatait. A közösségi oldalakon elterjedt az #WeStandWithQatar, #Qatarisnotalone #EndTheBlockade.

A helyzetből adódóan mostanában beszédtéma, hogy mi lesz, ha esetleg… Nem tartjuk valószínűnek, de beszélünk róla. Több nagyobb céget is ismerek, ahol frissítették az amúgy is létező kimenekítési tervet és egyeztettek a nagykövetségekkel is. Igen, a mienknek is van menekítési terve.

Azoknak, akik külföldre utaznak vagy költöznek és úgy érzik, hogy konzuli védelemre szorulhatnak bármilyen okból, azok figyelmébe ajánlom ezen az oldalon az Online adatlap konzulivédelemhez fület. Mi évekkel ezelőtt, amikor ideköltöztünk regisztráltunk. Persze lehet arról vitatkozni, hogy jó vagy rossz, ha tudatjuk hollétünket, mindenki döntse el maga, hogy mi a jobb neki.

A mi életünk itt változatlan, ugyanúgy telnek a mindennapok. Kellemetlenül érintette viszont a helyzet azokat a vegyes állampolgárságú családokat, ahol katari és szaúdi, emírségekbeliek stb. vannak.

Kezdetben a többi ország azt mondta, hogy a katariaknak el kell hagyniuk a területüket és a saját állampolgáraikat pedig felszólították, hogy hagyják el Katart. Evvel sok szülőt szakítottak el a gyereküktől. Idővel ezt a szabályozást valamelyest enyhítették. Az ENSZ Emberjogi Szervezete is foglalkozik evvel a szituációval.”

Share.

About Author

Leave A Reply