Így büntet a magyar és az angol iskola

1

Azt talán mondani sem kell, micsoda különbség van a magyar és az angol(szász) iskolarendszer között. Egy friss kutatás most még ehhez képest is érdekes és elgondolkodtató eredményeket hozott. Sőt, még nincs is vége.

A magyar iskolákban elsősorban a tanár egyéni belátásán múlik, hogyan bünteti meg a rossz diákot, addig Angliában ezt a legapróbb részletekig szabályozzák. A szigetországban elképzelhetetlen a koki a fejre – mondta az Abcúgnak Neumann Eszter kutató.

A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Központjának munkatársa hónapokat töltött angliai és magyar iskolákban, azt figyelve, hogyan kezelik a pedagógusok a 13-14 éves kamaszok magatartási problémáit.

Magyarország

A magyar iskolákban a tanárok azt mondták, főleg személyes beszélgetéssel, valamint gyors viszontválasszal fegyelmeznek. A diákok ezt kicsit másképp élik meg, szerintük a tanáraik szétültetéssel, a tanóráról kiküldéssel, intőkkel, illetve feleltetéssel, dolgozatírással, elégtelen osztályzat beírásával reagáltak a rendbontásra.

A vizsgálatban résztvevő tanárok saját bevallásuk szerint alig-alig alkalmaztak fizikai erőszakot, de előfordult a kréta vagy valamilyen kemény tárgy dobása, a koki adása, a fül meghúzása és a pofozás – írta az Abcúg.

Neumann Eszter azt tapasztalta, hogy az érdemjegyeknek a problémás tanulók esetében nem ritkán fegyelmezési célja is volt. A magyar pedagógusok előszeretettel tesznek úgy, hogy a gyerek úgy érezze: hálával kell tanárának tartoznia, hogyha a jobbik osztályzatot kapja.

Szívesen mennél külföldre dolgozni? Közel 1000 álláslehetőség vár egyetlen kattintásra!

 

Anglia

Mindez hogyan néz ki Angliában? Nos, a brit rendszerben a magatartás szabályozásáról számos irányelv és oktatáspolitikai dokumentum szól.

„Azt hangsúlyozzák, hogy a viselkedés egyéni döntés kérdése. Ha pedig rosszul viselkedtél, akkor rossz döntést hoztál. Az órákon a tanároktól számtalanszor hallottam, hogy azt mondják a diákoknak, hogy döntéseiknek következményeik vannak. A cél az, hogy a diákok éretté váljanak arra, hogy képesek legyenek a magatartásukat szabályozni és reflektálni arra, amit tesznek” – mesélte a kutató.

Az osztálytermekben jól látható helyen vannak kifüggesztve a legfontosabb szabályok, egyértelműen felsorolva, hogy miket kell betartani, de az is, milyen következménye lesz annak, ha ezt nem teszik.

Az angol iskolarendszer az iskolai rendbontást olyan egyéni pszichés zavarként kezeli, amit szegregáltan, különféle terápiás módszerekkel próbálnak helyrehozni, a kulcs az egységesség. A magyar iskolarendszerben ezzel szemben ha valakit a tanárok problémás tanulónak bélyegeznek, szinte lemoshatatlan címkévé válik, ami a diák egész iskolai pályafutását, iskolai kapcsolatait meghatározza.

A teljes cikket az Abcúgon olvashatjátok el, nagyon érdekes, megéri.

(Fotó: pixabay.com/Miloslav_Ofukany)

Share.

About Author

1 hozzászólás

  1. Radnóti Judit on

    Azért ez nem egészen így van. Négy évet dolgoztam otthon gimnáziumi tanárként és most kezdem a negyedik tanévemet egy angol középiskolában. Elvben valóban a gyerekek felelősek itt saját döntéseikért, de azért ne gondoljuk, hogy hatalmas lehetőségek közül választhatnak: megcsinálod most, vagy itt maradsz suli után egy fél órát? Kb. ennyi az akaratszabadság. És a tanárnak joga van bent tartani a gyereket akár órákra is (csak értesíteni kell a szülőt 24 órával előbb). Ugyanakkor egy teljes apparátus segíti a tanárt abban, hogy a tanítással tudjon foglalkozni, ne a fegyelmezéssel menjen el az idő: sokkal kevesebb gyerek jut egy felnőttre, a tanár mellett általában van assztens a problémás osztályokban, aki el tud menni segítségért, a tanár kiküldheti a rendbontó tanulót óráról, akit aztán “összegyűjt” az ügyeletes senior tanár és elhelyez egy külön tanteremben, ahol szintén van egy senior tanár, akiknek ezek az órák beleszámítanak a kötelező heti 21 tanítási órájukba. Minden évfolyamra jut egy nem tanító, de teljes állásban dolgozó tanár, aki mást se csinál, mint fegyelmez, büntet, behajt és persze gyámolít, támogat, külső segítségért folyamodik, ha szükséges (rendőr, pszichológus… stb.). Ezzel szemben otthon a tanár egyedül felelős egy osztálynyi gyerekért heti 26-szor (ha nem emelték az óraszámot azóta, hogy eljöttem) és a rendbontót nem küldheti ki az óráról. Beírhat az ellenörzőjébe. Ki is röhögik, ha beír. Saját tapasztalatom alapján mégsem ütlegeli a tanulókat. A feleltetés/dolgozatírás valóban bevett fegyelmezési eszköz: addig legalább csend van. Ezeknek nem az a célja, hogy valaki/mindenki kapjon egy rossz jegyet, hanem hogy megcsinálják a feladatot. Angliában ez eleve kizárt, hiszen nem osztályozzák a diákokat, egyáltalán nincsen érdemjegy, ahogy megbukni sem lehet, mindenki az életkorának megfelelően jár =vagy nem jár) iskolába.

Leave A Reply