Idegesítő dolgok Ausztriában

2

Múlt héten jelent meg Zozie írása, melyben felsorolta, melyek azok a dolgok, amik miatt jó Grazban élni. (Természetesen a Tíz dolog-sorozat keretében.) Most jöjjön az „ellenposzt”, melyben az idegesítő dolgokat írta meg ugyanő, hiszen így lesz kerek a történet. Két dologra azért felhívnám előtte a figyelmet: aki nem tette, vagy már nem emlékszik, olvassa el az előző posztot is, illetve a szerző sajátos stílusban ír, ami vagy bejön valakinek, vagy nem – akinek nem, az koncentráljon inkább a tartalomra.

„Na most következnek azok a dolgok, melyek véleményem szerint lehetnének itt jobbak is. 🙂

#1 Az emberek

Ez megdöbbentő. Az osztrákokról ugye mindenkinek Rézi néni ugrik be a dirndl-ben meg Martin Gruber, a Bergdoktor. Aranyosak, kedvesek, mosolyognak. De. És itt jön a de: lusták, de kibaszottul.

Nem írom, hogy tisztelet a kivételnek, mert ez egy elcsépelt forma és itt most általánosságokról beszélünk. Szóval az osztrákok lusták, a munkához úgy állnak hozzá, hogy lehetőleg a magyarok is odaférjenek, csak nekik ne kelljen annyit.

Emellett a felelősségvállalással is vannak bajaik. Egy kezemen meg tudom számolni azon osztrák kollégák számát, akik valaha valamire is azt mondták, hogy ők okozták, ők a felelősek. Általában senki sem zuständig, senki sem ér rá és egyébként sem tudja…

Emellett egyfolytában szabadságon vannak. Egyvalamihez értenek, a buschenschankban ülni és inni meg zabálni. Emellett gerinctelenek is. Semmit nem mondanak a szemedbe, inkább a hátad mögött, sutyiban elintézik…

#2 Az itteni ügyintézés

Na, ez itt mindenki rémálma. A bürokrácia kb. mint a magyar, csak még rosszabb talán. Senki sem zuständig, senki sem tudja, hogy mit kell csinálni, de ez a formular még kell mindenképpen. Mindezt képesek egyórás várakoztatás után közölni veled…

Ja, és a hivatalok is szigorúan neked munkaidőben vannak nyitva 8-tól fél 4-ig, hétfőtől csütörtökig… Már ha a kolléga nincs szabadságon épp.

#3 A mentalitás

Az egész országra jellemző ez a „passt schon, geht schon” mentalitás. Vagyis, leszarjuk, mert nekünk ez nem gond. Emellett mindent így csinálnak meg, szóval ha azt akarod, hogy valami rendesen meglegyen, ne osztrákra bízd. Ez kombinálódik egyfajta butasággal is, ami a leszaromsággal elég veszélyes tud lenni.

#4 Nem tudnak vezetni

Városban hatvanas táblánál 40-nel, belvárosban 30-as táblánál 20-al menni… Parkolni másfél helyre. Jobbra kanyarodó sávból kereszteződésben balra kanyarodni.

Ja és persze mindenkinek SUV-ja van meg Dodge Ramje, aki csak teheti. Az infrastruktúrát meg nem igazán modernizálják. Egy élmény közöttük vezetni.

#5 A konyhájuk: elég szar

Kb. só, bors és paprika nélküli magyar konyha, ízetlen. Cubákos, csimbókos húsból pörköltszerű étel, amit goulasch-nak neveznek és még sorolhatnám.

#6 Kibaszott nehéz beilleszkedni, főleg ha nem ismered a nyelvet

Ahhoz, hogy befogadjanak, neked kétszer olyan keményen kell hajtani, mint nekik és akkor sem leszel 1A állampolgár, max. 1B.

Az osztrák társadalom kasztos:

1A: fehérbőrű osztrák

1B: Németül felsőszinten tudó magyarok

2A: németül tudó jugók

2B: németül alig gagyogó szlávok és magyarok

3: törökök, arabok meg a többi…

#7 A nyelv

Ez engem kurvára nem zavart, mert én az osztrákot és a dialektusait jobban szeretem, mint a Hochdeutschot, de sokaknak baromi nehézséget okoz pl. a Steirisch elsajátítása, aminek a némethez vajmi kevés köze van. Én pl. imádom ezt a hillbilly németet.

#8 A posta

Mint az itteniek: lusta, ostoba, nem figyel. Amit Amazonról rendelek, annak kb. 85%-a a postán végzi és mehetek érte, ahol találkozok a többi sorstárssal, akik szintén házhozszállítást kértek.

De ez nem csak az Amazonra igaz, bármi, amit rendelsz és házhozszállítást kérsz, a kiszállítás napján kurvára ne menj dolgozni, mert reggel 8 és este 6 között bármikor jöhetnek, főleg akkor, amikor nem vagy otthon. Persze ha a postán panaszkodsz, akkor senki sem zuständig, ezt a papírt töltsd ki…

#9 Semmi nem megy kapcsolatok nélkül

Kb. olyan mint Orbanisztán. Az igazán jó állás, jó ingatlan stb, az mind kéz alatt megy. Ahhoz, hogy te itt rendes, és normális állást kapj, kell a személyes ismeretség is. Nem elég mindig csak a jó munkaerőnek lenni, képzettnek lenni.

Hiába vagy te a legjobb manager, ha te nem ismersz senkit, akkor basznak felvenni bárhova. Emellett, ha te nem a szar melót akarod megcsinálni, akkor muszáj németül tudni, méghozzá elég magas fokon, az anyanyelvi szint alatt kicsivel már elég. Kivéve, ha orvos vagy, vagy valami nagyon speciális, mert akkor a nyelvet a fejedbe verik.

Mégis, mindezen kellemetlenségek eltörpülnek bármi más mellett, amit bárhol más országban láttam a világon. Ez az utolsó ország, ahol egy orvos normálisan, emberhez méltóan és nem rabszolgaként vagy kiégett roncsként él.

Imádok itt élni és mostanra a hazám lett. Labanc vagyok és ezt büszkén vállalom! :)”

(Fotó: flickr.com/Christian Schnettelker)

Share.

About Author

2 hozzászólás

Leave A Reply