Hülyék lennének a csehek kilépni az EU-ból

0

Noha Prágában is pedzegetik bizonyos politikusok, hogy el kellene gondolkodni az uniós kilépésen, a cseh kormány (a mi szabad fordításunkban) hülyeségnek tartja még csak a felvetést is.

Az egészet Václav Klaus volt cseh államfő indította el, aki nemrég kijelentette: eljött az idő, hogy Csehország elkezdje előkészíteni a kilépést az Európai Unióból.

A cseh külügyminiszter kapásból felháborítónak nevezte és határozottan visszautasította még a felvetését is annak, hogy esetleg népszavazást tartsanak Csehországnak az Európai Unióból történő kilépéséről.

„Az EU-ból való kilépés számomra olyan ötlet, mintha a Marsról jött volna, azzal együtt, hogy számos dologgal az unióban nem értek egyet” – mondta Lubomir Zaorálek a cseh televízióban.

A külügyminiszter hozzátette: „a cseh polgárok nem ostobák, látják, milyen következményekkel járt Nagy-Britanniában a Brexit-népszavazás. Csökkennek a reáljövedelmek, leálltak a befektetések, növekszik az infláció és az (angol) font értéke 15 százalékot esett. Rossz most ott a hangulat”.

Érdekes egyébként, hogy a hivatalban lévő államfő, Milos Zeman is úgy nyilatkozott, hogy támogatna egy ilyen témájú referendumot, bár ő maga az unióban maradás mellett voksolna.

(Fotó: flickr.com/Moyan Brenn)

Share.

About Author

Leave A Reply