Hollandiában nem érzem magam ufónak

0

Balázsnak gyerekkori álma volt a jogi pálya, fel is vették az ELTE-re, alig egy évvel később mégis már Hollandiában tanul. Hogy miért? Elsősorban azért, mert kerekesszékesként Magyarország egyik legnagyobb egyetemén rengeteg hátránnyal kellett megküzdenie.

Az ELTE legnagyobb problémája az, hogy csak részben akadálymentes, voltak olyan órák, melyekre el sem tudott jutni, hiába a jószándék (mert az akadt) – olvashatjuk az Abcúg cikkében.

„Ha most idejönne közénk egy ufó, nem tudnánk vele mit kezdeni, hiszen sosem láttunk hasonlót. Amikor bekerültem az egyetemre, egy kicsit én is úgy éreztem magam, mint egy ufó. Láttam, hogy segíteni szeretnének, de fogalmuk sem volt, mit csináljanak velem” – mesélte.

A jogászhallgatók között egyetlen kerekesszékesként Balázs számára komoly gondot okozott már az is, hogy az épületben közlekedjen. Mivel saját kezével nem tudja hajtani a hagyományos kerekesszéket, elektromosra van szüksége, azzal viszont nem fért el a szűk folyosókon.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Az egyetem tényleg sok mindent megtett, a saját óráit számára elérhető termekbe hirdették meg, de előfordult olyan, hogy nap közben elromlott a lift: „Előfordult, hogy felmentem a lifttel a harmadikra, de mire délután végeztem, már nem működött. Akkor egy ideig fent maradtam az emeleten, és végül a szüleim jöttek értem”.

Hiába az ELTE jóindulata, a helyzet nehezen volt tartható, így Balázs úgy döntött, idén ősztől egy hollandiai egyetemen tanul tovább. A cél Groningen lett, ahol végre nem érzi magát ufónak.

„Itt sem tanul rajtam kívül más kerekesszékes, mégis természetesnek veszik ezt az egészet. Életemben először azt érzem, nincs szükségem különleges bánásmódra, mert már az alap körülmények is elég jók ahhoz, hogy boldogulni tudjak” – mondta az Abcúgnak.

Nem egyedül költözött, együtt él az édesanyjával, és ez pár hónapig még így marad, amíg sikerül kideríteni, pontosan milyen segítséget, szolgáltatásokat kaphat külföldi állampolgárként. Ez elég időigényes, mert bár mindenki beszél angolul, a hivatalos információk csak hollandul érhetők el.

A tapasztalatai eddig jók, például a lakása eredetileg nem volt felszerelve mozgássérültek számára szükséges segédeszközökkel, de pár héttel a költözés után az önkormányzat munkatársai pótolták. Kapaszkodókat szereltek be, a bejárati ajtó pedig most már egyetlen gombnyomással is nyitható.

Az egyetemen minden 100 százalékig akadálymentes, szélesek a folyosók. Odafele kerekesszékesként használhatja a bicikliutakat, ám egyelőre még nem mer egyedül elindulni.

„A közlekedési kultúrám nagyjából olyan fejlett, mint egy négyéves gyereké. Azt se tudom, merre kell nézni, ha átmegyek az úton. Ez főleg azért van, mert Budapesten sehol sem lehet akadálymentesen közlekedni, mindig a manuális széket használtuk, úgyhogy mindig tolt valaki. Így sosem kellett odafigyelnem. Azért remélem, nem fogok komolyabb közlekedési balesetet szenvedni” – mondta Balázs.

A teljes riportot itt találjátok.

Egy brit egyetem kulisszatitkai

(Fotó: Wutsje)

Share.

About Author

Leave A Reply