Nem hallgattak Orbánra a hollandok

0

Noha a magyar miniszterelnök március 15-én „forradalmi hangulatról” beszélt Európában, a jelek szerint a holland választók nem hallották meg, mert a választáson simán győzött a jelenlegi kormánypárt.

A Mark Rutte holland miniszterelnök vezette Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) a szavazatok 21 százalékát megszerezve nyert, messze megelőzve Geert Wilders második helyen végzett bevándorlásellenes Szabadságpártját (PVV), amely 13 százalékot kapott.

A leadott szavazatok több mint 90 százalékának megszámlálását követően az is kiderült, hogy a harmadik helyen 12,6 százalékkal csaknem a kereszténydemokrata párt (CDA) végzett, negyedik pedig, hajszállal lemaradva a liberális D66.

Ezzel a 150 fős parlamentben a VVD várhatóan 32, a Szabadságpárt, a kereszténydemokraták és a liberálisok pedig 19-19 helyhez juthatnak. A környezetvédő Zöld Baloldalnak (GroenLinks) 15, a szocialistáknak 14, a szociáldemokrata Munkapártnak (PvdA) kilenc, a Keresztény Uniónak (CU) pedig hat képviselője lehet.

Az Ipsos közvélemény-kutató intézet jelentése szerint a részvételi arány rendkívül magas, közel 82 százalékos volt.

Szívesen dolgoznál külföldön? Válogass a Határátkelőn több száz állásajánlat közül!

Mark Rutte miniszterelnök az exit poll eredmények tükrében, amelyek már előrejelezték fölényes győzelmét, kijelentette: „Működött az üzenetünk. A következő néhány évben is folytatni akarjuk a munkánkat, hogy Hollandia továbbra is biztonságos és stabil ország legyen”.

Mint mondta, azt az üzenetet kapják Európa minden részéről, hogy Hollandia megállította a populizmus rossz formáinak terjedését.

Geert Wilders hajnalban elismerte pártja vereségét és kijelentette: a Szabadságpárt kemény ellenzéki erő lesz a következő parlamentben.

(Fotó: government.nl)

Share.

About Author

Leave A Reply