Hollandia legnagyobb bolhapiaca

0

Idén június 8-9. között (azaz ezen a hétvégén) rendezik Tilburgban a Meimarktot, ami azt jelenti, hogy éjjel-nappal folyamatosan nyitva tartó városi bolhapiaccá alakul Hollandia hatodik legnagyobb városának egész belvárosa. Hogy pontosan miként is kell ezt elképzelni, arról a Hollandokk számolt be.

„A piacra messzebbről is jönnek a kacatosok, kofák, kereskedők és bolhapiacosok, hogy a banánosdobozokból, ruhafogasokról, rissz-rossz régi ládákból és bőröndökből előkerülő ócskaságok kielégítsék a mostaniak nosztalgikus sóvárgását.

A Meimarkt azonban több mint egy egyszerű bolhapiac. Idén rendezik a 39.-et, az elődjét még 1975-ben Kruikenmarkt néven tartották.

Kruikenstad különben Tilburg karneváli neve, amit a városlakókról, a Kruikenzeikers-ekről neveztek el, és a textilipari múlttal függ össze.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

Bájos, hogy errefelé még büszkék is rá: hajdanán korsókban (kruiken) gyűjtötték a tilburgiek a vizeletüket, amit felvásároltak és az iparban a gyapjú mosására használtak fel.

A vásáron azonban csak 1980 óta árulhatnak magánszemélyek is, és a nagy népszerűségnek köszönhetően nagyon hamar terjeszkedni kezdett az egyutcás rendezvény.

Ma már több utca és tér, az összes vásárlóutca részt vesz benne, és nem csak Hollandia, hanem a Benelux államok legnagyobb, ráadásul éjszaka is üzemelő bolhapiacává nőtte ki magát. Az idei rendezvényre közel 800 standot, további 40 gyékényen áruló vásározót és 80 gyerekárust (játékok, gyerekcuccok) várnak.

A hangulatos rendezvény persze nemcsak a vásárlásról szól, artisták és táncosok, gyereksminkesek gondoskodnak még a szórakoztatásról. A legszemfülesebb vásárlóknak azonban a piac vége rejtegeti a tuti bizniszt: akkorra már ugyanis szinte minden ingyen van.”

A teljes posztot itt találjátok, nem csak annak érdemes elolvasni, aki elmenne a vásárba.

Holland álom, magyar álom

Share.

About Author

Leave A Reply