Hollandia az „új Anglia”?

3

Amikor az Egyesült Királyság polgárai úgy döntöttek, kipróbálják, milyen szuper lesz az élet az Európai Unión kívül, nem csak a saját sorsukról döntöttek, hanem kissé átrendezték a határátkelők célállomásait is. A szigetország rengeteg külföldre vágyó munkavállalót szívott fel, az ő (és a már ott élők) egy része viszont most kénytelen más országot keresni magának. Az elmúlt hónapokban Magyarországon is látványosan megszaporodtak a hollandiai munkalehetőségeket hirdető állásajánlatok (itt találsz például jó sokat, van miből válogatni!), így arra gondoltam, megkérem a Hollandokk oldal szerzőjét, hogy segítsen kideríteni: Hollandia legalább részben átveheti Nagy-Britannia helyét?

„Azt persze nem mernénk kijelenteni, hogy Hollandia lett az „új Anglia”, de az biztos, hogy hónapról-hónapra nő a Hollandiába érkező magyarok száma. Ez persze nem csak a Brexit hatása, hanem az egyre erősödő magyarországi kivándorlási szándéké is.

Annak ellenére is megkockáztatnánk, hogy Hollandia nagyon kezd feljönni a „kivándorlási listán”, hogy nem vagyunk naprakészek a német, vagy az osztrák helyzetből.

Mindenféle tudományos alátámasztás nélkül

– Egyre több a fuvaros hirdetés. Akár Hollandia-Magyarország viszonylatban, akár országon belüli fuvart reklámozva.

– Sokkal több magyar rendszámú autót látni mindenhol, mint korábban.

– Bár magyarokba mindenhol bele lehetett eddig is futni, de most talán még gyakrabban van erre esély 🙂

– Dinamikusan növekednek a hollandiai magyarok által látogatott Facebook-csoportok tagjainak számai.

– Látványosan több a tapogatózó, érdeklődő bejegyzés, melyekben a hollandiai lehetőségek és mindennapok iránt tudakozódnak. Ezek közül nem ritkán olyanok is írnak, akik konkrétan Angliából települnének át…

– És persze egyre jobban nő a „már itt vagyok, nem tud valaki munkát?” kérdések száma is.

– Sajnos az olyan átverések, illetve a róluk szóló tudósítások száma is jelentősen megszaporodott, amelyek arról szólnak, hogy hollandiai munka ígéretével kicsábítva vertek át valakit…

Sokan érdeklődnek az iránt is, hogy mennyire lehet boldogulni Hollandiában az angollal, hiszen gyakorlatilag a hollandok közül mindenki beszél angolul.

És akkor jöjjenek a legtöbbször hallott mondatok és velük együtt – a persze szubjektív – valóság:

Angollal remekül el lehet boldogulni

A munkában

– ha jó szakmád van és értesz is hozzá és/vagy a Randstad régióban – Amszterdam, Hága, Utrecht, Rotterdam –, esetleg Eindhovenben – viszonylag – könnyen találsz állást,

– vagy kemény fizikai munkát vállalsz, amit nem szívesen végezne el egy holland. 

A mindennapokban

– hiszen tudsz kérni mindent, ami kell a boltban,

– talán magányos sem vagy, hiszen összejársz hasonló cipőben járó honfitársaiddal, vagy esetleg egyéb itt élő külföldiekkel.

Viszont sosem fogsz beilleszkedni, a saját esélyeid csökkented, hogy jobban boldogulj, vagy boldogabb legyél. Kezdetben mindent meg tudsz oldani akár minimális angollal is, de hosszú távon elengedhetetlen, hogy megtanulj hollandul. Kezdd el még ma! 🙂

Sok a munka, aki akar, az talál munkát

A jó hír az, hogy ez igaz. 🙂

Bizonyos szakmák – jellemzően mérnökök – képviselőinek akár az áttelepülését – családostul – finanszírozza jövőbeni holland munkaadója. Persze ők alkotják a csekély kisebbséget.

Ha úgy jössz ki Hollandiába, hogy lesz, ami lesz, majd csak találok valamit, akkor is nagy eséllyel sikerrel jársz.

A Randstad igazgatósági tagját idézve: „Hollandiában például azt figyeltem meg, hogy nincs olyan holland, aki elvégezné azokat a munkákat, amiket a bevándorlók látnak el.”

Persze nem mindenhol és nem lesz könnyű. Lehet, hogy többször kell majd költöznöd vagy hogy sokat kell majd ingáznod. Az is furcsa lehet magyar szemmel, hogy az állások jelentős részét munkaerő kölcsönző cégeken keresztül töltik fel a cégek. A részmunkaidő is igen elterjedt Hollandiában.

Ha nem tudsz kommunikálni, akkor kiszolgáltatott leszel, és szinte biztosan lesz olyan, aki ezt ki fogja használni. Ha nem tudod majd elmondani és megmutatni, hogy mit tudsz és milyen okos és ügyes vagy, akkor senki sem fogja ezt megtudni.

A hollandok toleránsak és szeretik a magyarokat

Csak azért, mert magyar vagy, senki sem fog szeretni. Ha munkában megállod a helyed, akkor megkapod az elismerést. Bármennyire toleránsak és kedvesek alapvetően a hollandok, azért nagy barátságok ritkán alakulnak ki velük.

Hollandiában sem szereti mindenki az idegeneket, még akkor sem, ha ez nem nyilvános inzultus formájában nyilvánul meg, hanem abban, hogy a külföldi mosolyogva kapja meg a „sajnos nem lehet” választ… De gyorsan megismétlem: a hollandok alapvetően kedvesek és toleránsak. 🙂

Hollandia megtelt 

Hollandia nem telt meg. 🙂 Még akkor sem, hogy ha egy Dunántúlnál kisebb területen terül el, melyen jelenleg 17 millióan élnek. Sőt akkor sem, ha a népsűrűsége több, mint négyszer nagyobb, mint Magyarországé. Ahogy fent is említettem, munka van, a gazdaság bővül.

Amivel talán senki sem számol… 

Az a lakáshelyzet…

Jó lakást találni mindenhol nehéz. Jó lakást találni jó helyen és jó áron főleg. A mindenben megfelelő lakhelyet Hollandiában megtalálni… Nem lehetetlen, de igen sok kitartás és sok szerencse is kell hozzá.

Összegezve 

Ha ki akarod próbálni, hogy milyen az élet Hollandiában, csak rajta! Semmivel sem lesz se könnyebb, se nehezebb, mint bármely egyéb országba költözés.

Ha kitartó leszel és szorgalmas, minden nehézség ellenére meg fogod szeretni Hollandiát!”

(Fotó: flickr.com/_dChris)

Share.

About Author

3 hozzászólás

Leave A Reply