Holland városi legendák

0

Városi legendák márpedig országtól függetlenül vannak, miért lenne ez másként éppen Hollandiában – derül ki a Hollandokkról. Mi több, akad köztük olyan, ami meglepő hasonlóságot mutat egyik-másik budapestivel is. Nem véletlenül…

„A napi kellemes borzongáshoz tulajdonképpen semmi szükség nincs külön álhírekre és összeesküvés-hívésre, ugyanis a városi legendák (Urban Legends, stadslegende vagy helyesebben stadssage) Hollandiában is bőven szolgáltatnak épp elég szörnyülködnivalót.

Ethel Portnoy 1978-ban kiadott „Broodje aap met” című könyve nyomán a városi legendákat „broodjeaapverhaal”-nak is mondják errefelé, mivel a monda szerint akkoriban egyes éttermekben majomhúsos szendvicset szolgáltak fel (lehet, hogy nem is Hollandiában, hanem egyes források szerint Bronxban).

A broodjeaap.nl volt az egyik első holland website (1999-től önálló domain névvel), amely legelőször még csak öt történetet bocsátott az éterbe. Időközben jobbnál jobb sztorik láttak napvilágot, eleinte még nagyon kevés képpel és videóval, mivel a szájhagyomány és egy csipetnyi valós alap volt a lényeg (vagy legalábbis bármi, ami eléri a hihetőség határát), szóval a történetek érdekességéhez mindenki hozzátehette vagy elvehette a magáét.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!

És hogy egy Budapestről ismerős történet kapcsán láthassuk, hogy milyen is egy városi legenda evolúciója: ismerjük meg annak az egyszeri shoarmásnak az esetét, akihez minden szombat éjjel ugyanaz a társaság járt a bulizás után falatozni kicsit.

Ezek a törzsvendégek egyszer csak arra lettek figyelmesek, hogy a fokhagymaszószt teljesen lecserélték. Az új nyomóflakon szűkebb lyukú, ráadásul a régiben a szósz sokkal selymesebb, finomabb volt.

Rá is kérdeztek az eladónál, miért változtatott a recepten, aki nyílt őszinteséggel mesélte, hogy a legutóbbi fogyasztóvédelmi ellenőrzés során bevizsgálták a szószokat, amelyek negyedrészt nyálból, slejmből és orrváladákból álltak. Egyes vendégek állítólag sportot űztek abból, hogy evés után „kicsit utántöltsék” a készletet.

Khm, bármennyire is rémesen hangzik ez az egész, a forrás megerősíti, hogy sajnos van igazság a történetben, igaz, még a hatósági ellenőrzés előtt sikerült egy Leiden közeli shoarmásnak nyakon csípni egy köpni készülő vendéget. Csak hogy ne érjen kellemetlen meglepetés, mi szóltunk…”

A teljes posztot itt találjátok.

Palacsintától a poffertjesig

(Fotó: pixabay.com/gkat)

Share.

About Author

Leave A Reply