Hol él a legtöbb milliárdos?

0

Tizenöt országban összpontosul a világ milliárdosainak háromnegyede és a szupergazdagok vagyonának 79 százaléka – derül ki a Wealth-X legújabb jelentéséből. De melyek is ezek az országok?

Összesen 1942 milliárdos él ebben a 15 országban, vagyonuk pedig 6,8 billió dollár (közel 2000 billió forint és a magyar éves GDP közel 50 szerese).

#15 Szingapúr

39 milliárdos él a törpe városállamban, együttes vagyonukat 84 milliárd dollárra teszik. A gazdagok száma csökkent a rossz tőkepiaci eredmények miatt.

Szingapúr az egyik leggazdagabb város a világon, az összes ott élő vagyonát 1 billió dollárra becsülik. Ehhez mérten a megélhetés is drága.

#14 Kanada

45 milliárdost tartanak számon, akik 87 milliárd dollár felett rendelkeznek. A vagyonuk gyorsabb ütemben növekszik, mint a lakosság többi részéé.

#13 Olaszország

47 szupergazdagról tudni, vagyonuk pedig összesen 141 milliárd dollár. Vonzó Velence, Milánó, Capri, az Amalfi-part és Portofino is a vagyonosok számára, bár számuk egy év alatt csökkent a politikai bizonytalanság miatt.

#12 Brazília

Egy híján ötven milliárdos él Dél-Amerika legnagyobb országában és 154 milliárd dollárjuk van. A legtöbb gazdag Sao Paulóban lakik.

#11 Egyesült Arab Emírségek

55 milliárdosról tudni, vagyonuk pedig 165 milliárd dollár. A gazdagok több mint fele Dubajban él.

#11 Franciaország

Szintén 55 milliárdos tartanak nyilván, és vagyonuk 195 milliárd dollár. Sokan közülük a divatiparból szedték meg magukat.

#9 Szaúd-Arábia

Itt 57 vagyonos élt, 147 milliárd dollárral, a legtöbben az olajnak köszönhetően szedték meg magukat.

#8 India

82 milliárdost tartanak nyilván, az összvagyonukat pedig 284 milliár dollárra teszik. Az országban hatalmasak a különbségek: a lakosság egy százalékánál van a vagyon 73 százaléka. A legtöbb gazdag Mumbaiban él.

#7 Hongkong

Még egy ázsiai városállam, ahol a tőkepiacok negatív eredményei megrostálták a gazdagokat. 87 milliárdos maradt 259 milliárd dolláros vagyonnal.

#6 Svájc

91 gazdag él az alpesi országban, vagyonukat pedig 240 milliárdra teszik. A kedvező adózás miatt sokak számára vonzó.

#5 Egyesült Királyság

97 milliárdost talált a jelentés, összvagyonuk pedig 209 milliárd dollár, ami egy év alatt 16 százalékkal csökkent. A Londonban élő gazdagok száma ugyanakkor nőtt, a dollár-font árfolyamának kedvező változásai miatt is.

#4 Oroszország

102 milliárdosról tudni, akik 335 milliárd dollár fölött rendelkeznek. A többségük Moszkvában él. Nőtt a vagyon a gazdasági élénkülésnek köszönhetően, hiába a geopolitikai feszültségek.

#3 Németország

146 milliárdos él Európa legnagyobb gazdaságú országában, 442 milliárd dolláros vagyonnal. Annyira nem szeretnek villogni a pénzükkel.

#2 Kína

285 milliárdosról ír a jelentés az ázsiai országban, vagyonuk pedig 996 milliárd dollár. Közülük sokan élnek Sencsenben és Hangcsouban. A gazdagok száma csökkent a kereskedelmi háború és a fékező gazdasági növekedés miatt is.

#1 Egyesült Államok

Továbbra is uralja a szupergazdagok világát: 705 milliárdosról tudni, vagyonuk pedig 3013 milliárd dollár. A legtöbben New Yorkban, San Franciscóban és Los Angelesben élnek közülük.

Mit esznek a milliárdosok?

Share.

About Author

Leave A Reply