Hogyan szavazhatnak a nagy-britanniai magyarok?

0

Nyakunkon az európai parlamenti választás (május 23. és 26. között rendezik az uniós tagállamokban). Az egyik legnagyobb kérdőjel az Egyesült Királyság körül van a Brexit miatt. Most úgy tűnik, mivel egyelőre maradnak az Európai Unióban, a szigetországban is lesz választás, ami érinti az ott élő magyarokat is.

A helyzet az, hogy erősen érinti a Nagy-Britanniában élő magyarok szavazati lehetőségét az, hogy Nagy-Britannia továbbra is az EU tagja.

Ugyanis azok a magyar állampolgárok, akiknek nincs magyarországi lakcímük, eddig levélben szavazhattak volna, ám Nagy-Britannia Európai Unióban való maradásával már nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, és csak a brit listákra voksolhatnak.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A YOUTUBE-ON IS!!

A Nemzeti Választási Iroda levelet küld azoknak a Nagy-Britanniában élő, magyar lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak, akik az európai parlamenti választás előtt kérték felvételüket a levélben szavazók névjegyzékébe. Ők eddig levélben szavazhattak volna a magyarországi pártlistákra, mivel a Brexit esetén EU-n kívüli lakóhellyel rendelkeztek volna.

Tekintettel azonban arra, hogy április 30-ig az Egyesült Királyság nem lépett ki az Európai Unióból, az Európai Parlament tagjainak megválasztásakor még uniós tagállam lesz, ezért a Nagy-Britanniában élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok nem szavazhatnak levélben.

A Brexit csúszása miatt ők a brit listákra szavazhatnak. Ehhez azonban a brit jogszabályoknak megfelelően május 7-éig fel kell vetetniük magukat az ottani választói névjegyzékbe.

A Nagy-Britanniában élő, magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok esetében nincs változás: ők a Brexit megvalósulása esetén, illetve annak elmaradásakor is a külképviseleteken (Londonban, Manchesterben vagy Edinburgh-ban) szavazhatnak.

Tizenkét dolog, amiért Anglia jobb, mint Magyarország

Share.

About Author

Leave A Reply