Hogyan legyünk a világ legokosabb országa?

0

A PISA-felmérés eredményei Magyarországon is komoly visszhangot kaptak, ami nem csoda, hiszen ezt a nagy nemzetközi kutatást minden országban mérvadónak tartják. A brit közszolgálati BBC annak járt utána, mi az, ami közös a rangsor élén álló országokban – és elég érdekes pontokra bukkant.

Légy Kelet-Ázsiában

Szingapúr, Dél-Korea, Hongkong, Japán – mind a legjobb eredményeket felmutató oktatással büszkélkedő országok között vannak, és például Kínán belül Sanghaj is nagyon hasít. Szóval az ázsiai országok jól állnak, és ez nem lehet véletlen.

Azt tedd, ami mondok

Finoman és diplomatikusan fogalmazva a legsikeresebb országokban a visszakérdezés és a hatalom (legyen ez egy tanáré) megkérdőjelezése nem túl jellemző társadalmi vonás. Ami nem jelenti azt, hogy ez a követendő példa, de ettől még tény. Miként az is tény, hogy van ellenpélda is: az erősen a liberális függetlenséget hirdető, és ezzel együtt rendkívül sikeres finn modell.

Ne legyenek természeti erőforrásaid

A természeti erőforrásokra (olaj, gáz, stb.) épülő gazdaságok hajlamosak alulteljesíteni az oktatásban (hiszen nincsen rá akkora szükségük). A közel-keleti olajállamok jó része ilyen, hiszen nagyon nehéz tanulásra motiválni valakit, aki jó eséllyel így is, úgy is jómódban fog élni.

Ezzel szemben a kisebb, természeti erőforrásokkal nem, vagy csak korlátozottan rendelkező országok rá vannak kényszerülve az oktatás fejlesztésére, amire az egyik legjobb példa a 60 éve még a legrosszabb mutatókkal rendelkező Dél-Korea – ma az általuk fejlesztett tévét nézzük, és az általuk gyártott mobilon telefonálunk.

Fizesd meg a tanárokat

Az OECD oktatási guruja, Andreas Schleicher nagy igazsága, hogy „egyetlen oktatási rendszer sem lehet jobb, mint a benne dolgozók”, ami azzal együtt is igaz, hogy mint minden szlogen, erősen egyszerűsít. Az viszont tény, hogy amelyik ország nem tesz pénzt az oktatásba, nem becsüli meg (anyagilag is!) a tanárokat, az nem nyerhet.

Légy fiatal nemzet

Ez érzésünk szerint némileg kapcsolódik a természeti erőforrásokhoz, amennyiben hátrányból csinál előnyt, hiszen az ősi kultúrák tapasztalatát és hagyományait a fiatalos elszántsággal és lendülettel helyettesíti. Nézzünk pár példát!

Finnország jövőre ünnepli függetlenségének centenáriumát, Szingapúr és Dél-Korea jelenlegi formájukban szintén a XX. század szülöttei, Vietnam ugyan nem, de egy nagyon kemény háborúból kecmergett ki az 1970-es évek végén, majd hagyta le az ellenség Egyesült Államokat.

Legyen egy nagy szomszédod

Talán a nagy, kissé félelmetes szomszéd is meglepő közös vonás. Az európai sikersztorik olyan államokban zajlottak le, melyeknek a volt szovjet blokkból kellett kiemelkedniük, vagy erősen fenyegetve érezhették magukat a Nagy Testvér közvetlen közelségétől (Finnország, Lengyelország, Észtország). Dél-Korea és Hongkong hasonlóképpen érezhet Kínával kapcsolatban, és Szingapúr is nagy államok szomszédságában kénytelen túlélni.

 

Ötletet nyúlni nem szégyen

Természetesen minden országban állandó téma az oktatási reform, csak éppen nagyon kevés helyen viszik is végbe. A PISA-lista élén álló országok közös jellemzője, hogy nem szégyellik átvenni más rendszerek (számukra) hasznos és beépíthető elemeit – írta a csalad.hu.

Share.

About Author

Leave A Reply