Hogyan bérelj ingatlant Máltán?

0

Málta lesz az új Ibiza, állítja Tucano, aminek az egyik következményét a hihetetlen lendülettel emelkedő ingatlanárak jelentik. Ennek aztán mindenféle következményei vannak…

„Máltán a beépíthető terület nagysága adott, nincs hová továbbmenni. Ha megtoldják a szigetet, akkor is csak henye milliomosoknak lesz ott pénzük, neked nem. (Ha dúsgazdag vagy, akkor bocsánat, egyben írj levelet, hozzátapasztjuk azt a pár négyzetmétert, emiatt ne aggódj, mégiscsak Málta).

Szóval egyre több ember ugyanakkora területen, bizony egyre magasabb költségeket jelent. Ha a fő-fő-főszezonban június és augusztus között ki lehet termelni egy lakásból annyit, mintha egész évre kiadnád, akkor nem biztos, hogy örömmel adod oda hosszútávra, mondjuk egy kelet-európai bevándorlónak, nyomott áron.

Az elmúlt hat évben az ingatlanbérlés költsége Sliemában 80%-al nőtt. Ez egészen borzasztó, de máshol sem sokkal jobb. Például, Melliehában, egy hálószoba bérlésének díja 2010-ben 163 euró volt, ugyanez az átlag 2016-ra elérte a 311 eurót.

Mostában, ami aztán még csak nem is tengerparti település és egyáltalán, hat éve még 173 euró volt az egy szoba átlagos bérlete, de tavaly év végére ott is elérte 291 eurót, írta a Malta Today.

Máltán venni vagy bérelni ingatlant?

Máltán ingatlant vásárolni borzasztó drága. Főleg, ha összehasonlítjuk a többi mediterrán ország áraival. Ráadásul annyira olcsó volt a bérleti díj, hogy mindenkinek megérte bérelni, vásárlás helyett.

Ebben a posztban csak a bérlésről írok, de persze sok embert ismerek, akik meg is vették álmaik vagy rémálmaik házát Máltán. Én nem ott vásárolnék, de ugye ez szubjektív döntés és lehet az jó ötlet is. Amint a bérleti díjak elérik a törlesztőrészlet árait, már megéri vásárolni, persze csak akkor, ha hosszabb távra tervezel.

Mikor érdemes Máltán lakást bérelni?

Szezonban nem. A hosszútávú és a rövidtávú kiadási piac eltér, de májustól szeptemberig a tulajdonosok simán ki tudják adni, ami csak van. Tehát ilyenkor rosszabb áron találsz, ha találsz egyáltalán.

Máltán pár kilométeres távolság ugye nagyon sokat számít, ha bent húzod az igát St. Juliens valamelyik csehójában, akkor szép csata Bugibbából bevergődni, meg haza. Tehát kénytelen leszel a melóhelyed közelében maradni, ami persze dupla költséget is jelenthet a bérleti díjat tekintve.

Ugyanez Gozón, mert onnan bejárni Máltára ugyan lehetséges, de a napi 2x közlekedés még autóval is simán felugorhat a dugó vagy egy vihar miatt akár napi 2×3 órára is. Gozón persze lehet dolgozni, de minek?

Máltán két árfelverő hatás van, mindkettő a borzasztó drágulás felé hajtja a piacot:

– a beözönlő külföldi gazdagok / magasan képzett szakemberek

– a beözönlő külföldi gazdagokat kiszolgáló beözönlő külföldiek (tehát te, Máltára vágyó kedves olvasóm)

Ennek most már nagyon komoly társadalmi következményei vannak. A gazdagok elveszik a máltaiak elől az értelmes lakhatást, te meg az olcsót. Adott, hogy egy háromszobás kecóban lakó 3×2 főből álló dolgozó csapat jobban tud fizetni, mint a hagyományos, egykeresős máltai család.

Azt is tudni kell, hogy az online gaming businessben az átlagos 14 EZER EURÓS BÉRKÖLTSÉG már nem versenyképes az egyre magasabb ingatlanbérleti díjak miatt. Lesz még ennek böjtje, de ezzel se foglalkozunk most.

Hol érdemes kiadó, máltai lakást keresned online?

Természetesen az összes ingatlanközvetítő cégnek van weboldala, legnagyobbak a RE/MAX meg a Frank Salt. Független portálok közül a Maltapark ugye a legjelentősebb.

De a személyes tanácsom az, hogy ne akarj egyből elköteleződni. Ha érkeznél pár napra vagy hétre, hónapra, akkor szerintem a legjobb feltenni kérdésben a különféle máltai magyar csoportokban a Facebookon.

Átverni nem fognak, mert ugye mindenki ismeri egymást és azonnal odaírná valaki, hogy hékás. Viszont a szoba/lakás kiadók meg tudják pontosan, hogy mi a helyzeted. (…)

Bútorozott vagy bútorozatlan?

Máltán szinte minden lakás bútorokkal megpakolva kiadó. Ha áthozod a tiédet, akkor persze megoldható, de az igen sok vesződség. Legközelebbi IKEA Szicíliában, de még oda is simán átmennek az emberek. Mivel fa nincs az országban, ezért főleg Kínából érkeznek szörnyű ronda bútorok, ezeket aranyáron értékesítik, mert nincs más. (…)

Lakásbérleti szerződés Máltán

Ez lehet egy klasszikus szerződés, ügynökségi formanyomtatvány, kézzel megírt papírfecni, tulajdonképpen mindegy, de kell. Erre szükséged van, ha friss bevándorló vagy, meg egyáltalán, jó az, ha van.

Szerződéskor fénymásoljátok le a lakástulaj személyiét, ezt is kérhetik, jobb, ha megvan, mint hajtani a főbérlőt később. A tulajnak egyébként, ha első lakásod, tehát frissen érkeztél és még nincs rendezve a státuszod, azaz nincs ID cardod, akkor be kell fizetnie utánad az idegenforgalmi adót és a szerződést neked is alá kell írni közjegyzőnél. Ez persze sosem fog megtörténni, csak mondom, mint egzotikus tudnivalót.

Amint megszerzed ugyanis a tartózkodás jogát, az egész történet okafogyottá válik. A kaució általában egy hónap, de ettől persze eltérhetnek, tehát fizeted a kauciót, meg egy hónapot előre, meg még egy felet az ügynöknek/irodának. A felmondási idő változatos, de általában egy hónappal távozás előtt illik bejelenteni. Személyes tapasztalatom az, hogy mindenképpen lakd le a kauciót. Hosszútávú ingatlanbérlés alatt hat hónapnál hosszabb időszakot értenek Máltán.

Lakás és ingatlanbérleti árak Máltán

Húúú, hatalmas a szórás. Végigkérdeztem pár ismerőst gyorsan, akik teljesen különböző típusú kecóban laknak. A lényeg az, hogy természetesen nagyon eltérnek az árak, és megint a legfontosabb: ne lakj messze a melóhelyedtől.

Ha ezt a tanácsot nem fogadod meg, akkor sokszor fogsz rám gondolni és nem örömkönnyekkel a szemedben. A következő árak 2017 márciusiak és azért érdekesek, mert a megkérdezett honfitársak, mind ott laknak már egy ideje, tehát a bérleti költségeik tapasztalataik miatt közelítenek az optimálishoz, illetve az elérhetőhöz.

Nézzük Máltát és kezdjük a végekkel:

Zebbug, lakás, 1 szoba (konyha, fürdő+nappalinak nevezett valami). Garázsból átalakított szuterén típusú, fűtés nincs, picike hátsókert. 350 EUR/hó.

Ez körülbelül a piac alja Máltán! Ennél olcsóbb kecót persze lehet találni, csak nem valószínű.

Melieha, lakás, 4 szoba, 2 fürdő, brutális kilátás, lift, légkondi, garázs, vadonatúj épület: 800 euró. Szerintem azért ennyi, mert még be sem volt fejezve beköltözéskor.

Zurrieq, lakás 3 hálószoba. 100-110 nm körül 500€/hó.

Jöhet a belváros maga, a központ központja. Sokan keresnek és kerestetnek Vallettában lakást (velem is mindenáron) és képtelenek az emberek megérteni, hogy a fővárosban lakni nem jutalom, hanem büntetés. Parkoló nincs, minden nedves és régi, sehol egy bolt és éjjel-nappal turisták fényképeznek. Bérelhető lakás gyakorlatilag egyáltalán nincs.

Egy ismerősöm bérelt ott egy gyönyörű házat a Szent Pál utcában, 4 emelet, panoráma tető, a lovagrend egyik főkönyvelője volt az építtető, szépen rendbehozva, bútorok nélkül 1300 euró havonta. Szépséges lak, döbbenetes belső szerkezettel, meg faragásokkal, de egészen borzasztó mennyiségű lépcsőzés járt hozzá.”

Nehéz elhinni, de az eredeti poszt még ennél is részletesebb és érdekesebb, szóval kattints bátran, nem fogod megbánni!

Share.

About Author

Leave A Reply