Hinned kell abban, hogy megállod a helyed

0

Pálmafák és havazás, szánkózás lavórral és parabolaantennával, igazán durva akcentusok és persze három dolog, amire büszke egy Amerikában élő magyar. A Los Angeles – London – Budapest tengely legújabb adásában ismét sok mindenről beszélgettünk Tamással és Bandosszal.

Amolyan brit módra az időjárással kezdtük a beszélgetést, annál is inkább, mert Angliában a felvétel idején havazott, Tamás viszont Los Angelesben az óceánparton ült egy szál pólóban a pálmafák alatt, amit kissé nehezményeztünk Bandosszal.

A viccet félretéve, Bandosz elmesélte, hogy az angolok a hóhelyzethez úgy állnak hozzá, hogy mivel ritkán van belőle probléma, nem érdemes vele foglalkozni.

Ezért például a téli gumi is csak az utóbbi években került be egyáltalán a köztudatba, de használni nem nagyon használják (a podcastban elmeséli, milyen volt, amikor megpróbált felmenni a dombon a szomszéd autójával…).

Amikor viszont hó van, akkor az emberek megőrülnek, megrohanják a dombosabb részeket és lavórral, parabolaantennával, nejlonszatyorral szánkóznak – ő kissé konzervatívan ugyanezt síléccel műveli…

Los Angelesben hó helyett eső esett aznap délelőtt (nem csoda, 15 C fok volt…), ami komoly problémákat tud okozni, amikor özönvízként kapja oldalba az autót, amire szinte lehetetlen felkészülni – mesélte Tamás, akivel kicsit beszélgettünk a stoptáblákról problematikájáról is.

Három dolog, amire büszke vagyok határátkelőként

Most Tamáson volt a sor, hogy elmesélje, mi az a három dolog, amire ő büszke határátkelőként.

#1 Hogy sikerült a határátkelés

Ezek közül az első rögtön az, hogy egyáltalán sikerült a dolog, ugyanis Tamás szerint a határátkelés nem egyszerű dolog és nem mindenkinek való. Nagyon sok múlik azon, hogy el szeretnéd-e fogadni azt az országot, ahová elköltözöl.

„Én úgy jöttem ide, hogy megpróbálok minél több mindent elfogadni abból, ami itt van, a lehető legjobb oldalát nézni a helynek és az embereknek. Persze Kalifornia ilyen szempontból különleges, mert nyitottak, érdeklődők” – mesélte Tamás.

#2 Sikerült a nyelvi fordulatokat elsajátítani

Tamás azt mondta, az egyik legnagyobb félelme az volt, hogy ugyan tudott angolul, de nem volt biztos abban, hogy megért mindent és őt is megértik majd.

„Rájöttem arra, hogy nem csak én nem tudok angolul, de sokszor azok sem, akikkel beszélgetek. A nyelvi fordulatok, a helyi szleng ragad az emberre egy idő után” – mondta.

Szerinte a helyiek nagyon szívesen kijavítják, jót nevetnek a hibákon, de olyanra is akad példa az ő életében, hogy egy helyi ismerősnek átküldi a hivatalos levelet, és ő átnézi.

(Bandosz közben arról mesélt, hogy neki több mint két évtized angliai élet után is folyamatosan van megértési élménye a rengeteg különböző akcentus miatt. Eleve ott vannak a skótok, de dolgozott egyszer fél évet Norwich-ban, ahol nagyon furcsán hangsúlyoznak az emberek, ezért nagyon nehéz elkapni a szavakat.

„Sok londoni vonul oda nyugdíjba, és amikor velük beszéltem, hirtelen elkezdtem érteni, miről beszélnek. Akkor már tíz éve éltem Angliában” – emlékezett vissza Bandosz.)

#3 Los Angelesben a legbüszkébb arra vagyok, hogy magyar vagyok

A város (de legalábbis a filmgyártás) magyarok nélkül nem létezne. Lépten-nyomon belefutni abba, hogy örülnek a magyarságodnak, ráadásul rengeteg magyar (származású ember) van, vagy olyasvalaki, akinek akad magyar ismerőse.

Tamás felidézte, hogy a minap három helyszínen dolgoztak egy kollégájával, az első helyen az ügyfélnek az apja volt magyar (az anyja horvát). A második helyen egy zeneszerző lakott, aki a rendszerváltás idejéből mesélt magyar történeteket és a házában magyarországi fotók voltak, míg a harmadik helyen a bejárónő beszélt magyarul.

Bandosz szerint fontos, hogy alkalmazkodj, ne akard külföldön ugyanazt, ami otthon volt, mert akkor nem fogsz tudni beilleszkedni.

Aztán beszélgettünk még Andy Vajna halála kapcsán arról is, mennyire volt ez hír Los Angelesben, nyilván azért is, mert a világsztárok megemlékeztek róla. Ha Arnold Schwarzenegger posztol valamit a Twitterén, az azonnal hír lesz.

A végén pedig még az is kiderült, melyikünk mit gondol arról, lesz-e március 29-én Brexit…

Ha nem tudod most meghallgatni a podcastot, de szívesen letöltenéd mp3 formátumban, akkor arra elég sok program van a neten, például ez. (De a Google a barátod.)

Az eddigi adásokat itt tudod meghallgatni vagy letölteni.

Share.

About Author

Leave A Reply