„Hiányoznak a spontán bulik, de nem hiányzik a politika”

0

A határátkelés nem egy állandóan egyazon szinten mozgó jelenség, az embereket a puszta anyagiakon kívül egyéb tényezők is mozgatják. És nem csak a magyarokat, természetesen. Ezt próbáljuk meg körüljárni minisorozatunkban külföldi példákon keresztül.

Az ír Darragh feleségével és kislányukkal költözött Finnországba, ahol az életszínvonal magasabb, mint Írországban, viszont kicsit nehezen tudnak a helyiekkel barátkozni.

„Tavaly nyáron költöztem a feleségemmel és a kislányunkkal Helsinkibe, ahol egy egészen egyedi építkezésen dolgozom. Az életminőség itt magasabb, mint otthon. A közszolgáltatások kitűnőek, havi 350 eurót fizetünk egy angol nyelvű óvodáért, a kitűnő tömegközlekedés miatt pedig nem jelent gondot, hogy nincs autónk.

Külföldre húz a zsebed, de nem találsz munkát? Keress és találj itt!

Az élelmiszerek és az éttermek sokkal drágábbak, és az emberek kevesebbet is mennek szórakozni. A finnek rendkívül udvariasak és liberálisak, nagyszerű a munkamoráljuk, és nagyon pozitív a munka-magánélet egyensúlya. Élvezem a munkám.

Nehéz viszont kapcsolatot kialakítani a helyiekkel, mi is több hozzánk hasonló helyzetben lévő bevándorló családot ismerünk, mint helyit. A finneknek megvannak a maguk gyerekkori barátai, és nagyon ritkán mozdulnak ki a társadalmi körükből – ez jól érzékelhető például a pubokban, ahol ritkán beszélgetnek másokkal, mint a saját ismerőseikkel.

Hiányoznak az írországi spontán bulik, nem hiányzik viszont a politika és a politikusok rövidtávú gondolkodása. Hiányzik a család és a barátok, de ezt kicsit enyhítik gyakori látogatásaik.

A téli hideg nem gond, ugyanis nem olyan nedves, mint Írországban, bár a sötétség kemény tud lenni, sok D-vitamint szedünk. Egy nap hazaköltözünk majd, de nehéz lesz ezt az életszínvonalat magunk mögött hagyni.”

Külföldre költöznél, de nincs munkád? Válogass a Határátkelőn!

Share.

About Author

Leave A Reply