Hazaköltözött Ausztriából, de nem dolgozhat

0

Egészen elképesztő történet következik egy magyar férfiról, aki hazaköltözött Ausztriából, hogy ott megszerzett tudását hasznosítsa, de egyelőre nem járt sikerrel. Bezzeg ha Ausztriából ingázna!

Tamás 5 évig élt Ausztriában, majd másfél éve hazaköltözött és honosíttatni szeretett volna a kint megszerzett jogosítványát (négy különböző darura vizsgázott le az osztrákoknál), kérelméhez csatolta a 150 órás tananyagot is.

Azt a választ kapta, hogy a hatályos törvények szerint honosításra nincs lehetőség. Ami már önmagában furcsa (hiszen másik uniós országban megszerzett tudásról van szó), ráadásul kiderült, hogy a külföldről átjövő külföldi dolgozhat a külföldi vizsgájával a külföldi cég magyarországi gyárában, de aki már Magyarországon él, annak egy hiányzó rendelet szerint nem lehet honosítani a külföldi vizsgáját.

Az osztrákok azt mondták, szerintük Magyarországnak el ismernie az ott megszerzett jogosítványt, mivel ez kb. olyan, mintha Magyarországon megszerezné személyautóra a jogosítványát, de csak a határig vezethetné az autóját, mert más országban már nem fogadják el a magyar jogosítványt.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

Az osztrákok azt is megírták, hogy ha a tematika hasonló (szinte ugyanaz), akkor a Magyar Hatóságnak el kell ismernie azt – írta a 444.hu.

Most jön a csavar: minderre a magyar hatóság válasza az volt, hogy ha Fürstenfeldben lakna állandó bejelentett lakásban, az osztrák jogosultsággal kezelhetné a targoncát a szentgotthárdi Opelnél, mert ez „határon átnyúló” szolgáltatás lenne.

De ha Szentgotthárdban lakik állandó bejelentett lakásban, akkor a magyar előírások az érvényesek, és ekkor csak az OKJ-s építő- és anyagmozgató gépkezelő szakképesítéssel és azon belül targoncavezető szakmairánnyal kezelheti a targoncát.

Tehát egy ausztriai lakos könnyebben dolgozhat daru- és targoncakezelői jogosítvánnyal az Opel magyarországi gyárában, mint egy Magyarországon élő munkavállaló.

Az OEME közölte, hogy mivel csak Magyarországon van OKJ-s, modulrendszerű szakképesítés, nincs lehetőség a külföldön szerzett képzések honosítására.

„Ahogy hallottam rengeteg ember van ugyanebben a cipőben, még ha csak targoncajogosítvány akkor is. Ha nem jutunk dűlőre, akkor az Európai Parlamentnek írok, hogy vizsgálják felül az ügyet. Uniós országban, akkreditált intézményben szerzett végzettséget/tanúsítványt szerintem minden uniós országban lehet használni, és lehet vele dolgozni. Ha nem lehet vele dolgozni akkor miért hívják úgy, hogy Európai Unió?” – fogalmazott Tamás.

Hazatérési börzéken csábítanák vissza a szakembereket

Share.

About Author

Leave A Reply