A határátkelés érzelmi ára

0

Az nem kérdés, hogy anyagilag a legtöbb határátkelőnek megéri a külföldi munkavállalás (nyilván, különben nem vágna bele…), az kivándorlás érzelmi áráról azonban talán ritkábban esik szó.

Sz. Látó Judit mentálhigiénés szakember, a lelkitamasz.hu vezetője maga is Brüsszelben él. A férje kapott állást a belga városban három éve, ő a gyerekekkel két éve költözött utána.

„Tudatos tervezés volt, az első évben berendezkedett, és előkészítette a család érkezését. Mi nem klasszikus kivándorlók vagyunk, hiszen egy munkalehetőség és a gyerekek érdekei miatt választottuk a költözést” – nyilatkozta a Népszavának.

„Magam is küzdöttem a kivándoroltak nehézségeivel, egy részével még most is, de szakemberként ma már arra koncentrálok, hogy másoknak segítsek a külföldön sokszor nyomasztó helyzetek lelki kezelésében. Nekem is van például honvágyam, de szerencsére én a munkám miatt rendszeresebben járok haza” – tette hozzá.

Külföldre mennél? Keress állást a Határátkelőn!

A szakember úgy vélte, a honvágy mindenkiben más erősségű, ezért nagyon fontos a tudatos felkészülés, azaz nem szabad természetesnek venni azt, hogy megérkezünk egy új országba, és automatikusan minden hiba meg problémamentes lesz.

„Az otthonmaradók rendszerint azt gondolják, hogy a kivándoroltak élete rögtön megoldódik, mindenben jobb nekik, pedig ahogy erre mondani szoktam, ott is esik az eső, és ott sincs kolbászból a kerítés” – hangsúlyozta Sz. Látó Judit.

A mentálhigiénés szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy nincs garancia arra, hogy külföldön valóban jobb is lesz, mint Magyarországon.

„Egy másik országban való rövidebb vagy hosszabb idejű letelepedésnek komoly nehézségei vannak, amelyekről fontos beszélni. Ha ezt elnyomjuk, hamar kiéleződhetnek a családon belül is olyan konfliktusok, amelyeket addig elfojtottunk” – hívta fel a figyelmet.

„Rendkívül tanulságos a külföldön élő anyák és nők helyzete. Kevesen gondolnak bele, hogy milyen rejtett nehézségekkel jár az az egyébként látszólag kiegyensúlyozott helyzet, amikor az édesapa dolgozik, jó munkahelye van, a gyermek óvodába vagy iskolába jár, az édesanya pedig napközben teljesen egyedül, és sokszor céltalanul marad egy idegen országban. Egyre több nő, kint élő feleség keres meg ilyen jellegű problémával, és kér tőlem mentálhigiénés segítséget” – mondta a mentálhigiénés szakember.

„A kivándorlásnak nagyon sok olyan oldala van, amelyekről nem beszélünk, pedig fontos lenne. Fel kell ismerni, hogy hiába látunk sikeres és kiegyensúlyozott sorsokat a külföldi magyarok között, ez nem lesz ránk is automatikusan igaz” – figyelmeztetett Sz. Látó Judit.

Csak oda, ahol jó a sör

(Fotó: lelkitamasz.hu)

Share.

About Author

Leave A Reply