Háromszáz év után ismét látogatható a sziget

0

A Sipson-sziget 1711 óta áll magántulajdonban, azóta a nagyközönség nem tehette lábát a földjére. Most azonban ez megváltozott, lehet kirándulni, használni a homokos partokat, búvárkodni.

Még 1711-ben történt, hogy a monomoyickok eladták a massachusettsi Cape Cod partjainál fekvő szigetet a fehér telepeseknek. A föld azóta magántulajdonban volt – egészen mostanáig.

Az azt gondozó szervezet, a Sipson Island Trust egy helyi alapítvány segítségével most megnyitotta a nagyközönség előtt, a cél a bennszülött kultúra bemutatása.

„Számunkra szervezetként és közösségként is rendkívül fontos, hogy képesek legyünk közvetíteni a bennszülött kultúra jelentőségét és megismertetni az 1711 előtt a szigeten élők értékeit” – mondta a CCN-nek a szervezet elnöke, Tasia Blough.

A közel 10 hektáros szigetet tehát a napokban megnyitották a nagyközönség előtt. A területet már korábban is megpróbálták eladni, ám a 12 millió dolláros ár nagyon magas volt egy nonprofit szervezetnek.

Aztán a Pleasant Bay nevű öbölben fekvő sziget megvásárlására összeállt egy társaság, mely megpróbált elegendő pénzt összegyűjteni. Végül sikerrel jártak, igaz, az sem volt utolsó szempont, hogy a vételár közben 5,3 millió dollárra csökkent.

A sziget tehát most megnyílt a látogatók előtt, de kifejezetten próbálnak vigyázni a környezetre, így például maximum 6 méteres hajók köthetnek ki, hogy ne zavarják a vízi ökoszisztémát.

A tervek szerint a következő öt évben lebontanák a szigeten álló 3-4 épületet és szabadtéri kutató- és oktatóközpontot alakítanának ki. A cél helyreállítani a sziget ökoszisztémáját, támogatni a környezetvédelmi és történelmi oktatást, kutatást, valamint biztosítani a látogatók pihenését.

Hihetetlen sárga teknősre bukkantak

(Fotó: Sipson Island Trust)

Share.

About Author

Leave A Reply