Három dolog, ami elveszi a kedvet a hazatéréstől

0

Az elmúlt két évben jelentősen csökkent a román határátkelők hazatérési vágya, immár több mint felüknek esze ágában sincs visszaköltözni szülőhazájába egy felmérés szerint. Három dolgot jelölnek meg legfőbb okként.

Az Open-I Research közvélemény-kutató intézet felmérése szerint két év alatt tíz százalékkal csökkent a hazatérni akaró román határátkelők aránya. Konkrétan ez azt jelenti, hogy a megkérdezettek 53 százaléka mondta azt, hogy nem akar visszatérni Romániába.

A Repatriot egyesület által ismertetett felmérésben 1810 külföldön (Spanyolországban, Olaszországban, Nagy Britanniában, Írországban, Németországban, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Kanadában, Ausztriában, Norvégiában és Belgiumban) élő románt kérdeztek.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Kiderült, hogy a hosszabb távon hazatérést tervezők aránya 47 százalék, ami tíz százalékkal kevesebb a két évvel ezelőtt készült hasonló felmérés eredményeihez képest.

A hazatérést elutasítók döntő többsége, 83 százaléka a korrupció elterjedtsége miatt, 72 százaléka a jelenlegi politikai pártok miatt nem hajlandó visszatérni Romániába – írta az MTI.

A megkérdezettek úgy vélték, hogy ha ez a két probléma valamelyest enyhülne, illetve javulna az egészségügyi, az oktatási rendszer színvonala és csökkenne a bürokrácia, akkor komolyan számolnának a hazatérés lehetőségével.

Hivatalos becslések szerint mintegy 4 millió román állampolgár él külföldön. Ők 2002 után mentek külföldre munkavállalás céljából, nagy többségük Románia 2007-es EU-csatlakozása után, amikor megnyíltak a külföldi munkaerőpiacok a román vendégmunkások előtt.

Kitrollkodják a hollandok a briteket az EU-ból

Share.

About Author

Leave A Reply