„Harcban állunk a fiatalokért folytatott globális küzdelemben”

0

Egyre több a középiskola után csehországi felsőoktatási intézményben továbbtanuló szlovák diákok száma. Közülük sokan viszont diplomájuk megszerzése után sokan nem térnek vissza Szlovákiába – hívta fel a figyelmet Robert Redhammer, a pozsonyi műszaki egyetem (STU) rektora.

A tavalyi tanévben (2015/16) több mint 22 ezer szlovákiai diák folytatta tanulmányait csehországi felsőoktatási intézményben, szemben azzal a 113 ezerrel, akik ugyanebben az időszakban szlovákiai egyetemen vagy főiskolán tanultak nappali tagozatosként – mutatott rá minap megjelent blogbejegyzésében az STU rektora, a cseh oktatásügyi tárca adataira hivatkozva.

Ez azt jelenti, hogy tavaly Csehországban tanult a szlovákiai diákok 16 százaléka, holott ez az arány 2000-ben még csak 3-4 százalék között alakult.

Robert Redhammer szerint ez a trend, illetve az, hogy a külföldi egyetemeken végzett diákok egy része végzés után nem tér vissza Szlovákiába, fenyegetést jelent az ország gazdasági és szociális stabilitására nézve.

Válogass külföldi állásajánlatok között a Határátkelőn!

Az STU vezetője szerint „be kell fektetni az ifjúságba” és meg kell küzdeni a tehetséges fiatalokért, ellenkező esetben a jobb oktatási és egyéb körülményeket nyújtó országok agyelszívó hatása miatt belátható időn belül „kegyetlen következményekkel” kell számolnia Szlovákiának.

„Harcban állunk egy a fiatal korosztályért folytatott globális küzdelemben, és a világ felfedezte Szlovákiát, rájött, hogy a fiatal szlovákok jól képzettek, felkészültek, céltudatosak, de elégedetlenek saját országukban” – vélekedett Robert Redhammer.

(Fotó: flickr.com/CollegeDegrees360)

Share.

About Author

Leave A Reply