Hány évesen költöznek el otthonról a fiatalok?

0

A nyugati társadalmakban egyre jellemzőbb, hogy a fiatalok sokáig a szülőkkel élnek, ahelyett, hogy önálló életet kezdenének. Viszonylag friss európai adatok szerint a 25-34 évesek mintegy egyharmada a „mamahotelben” él.

Könnyesen szép pillanat az, amikor a gyerekek „kirepülnek a családi fészekből”, ám egyre több nyugati családnál (ideértve természetesen Magyarországot is) ez a pillanat egyre későbbre tolódik.

Nem csak európai jelenség ez, hasonló zajlik le az Egyesült Államokban és Ausztráliában is, de mi most koncentráljunk az Európai Unió országaira.

A kanadai University of Guelph tanára szerint a jelenség legfőbb oka a gazdasági szükségszerűség, magyarul, hogy a nyugati világban annyira megdrágultak az ingatlanok és ennek következtében a lakásbérleti díjak is, hogy sokan egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy önálló életet kezdjenek.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

„Egyre több család kényszerül a családi bevételek egybeterelésére, hogy az alapvető szükségleteiket képesek legyenek kielégíteni, legyen szó lakhatásról, élelmiszerről, egészségügyről és oktatásról. Ez a gazdasági szükségszerűség tartja otthon (vagy más esetben: tereli vissza a családi otthonba) a fiatalokat” – hívta fel a figyelmet Andrea Breen.

„Van egy másik irányú, fontos trend, amikor az idősebb szülők költöznek (szintén gazdasági, anyagi megfontolásból) a már felnőtt gyermekeikhez” – tette hozzá a szakember.

Ha az európai országokat nézzük, akkor a horvát, a szlovák, a máltai és az olasz fiatalok maradnak legtovább otthon, ebben a négy uniós országban 30 éves korukig nem költöznek el átlagosan.

Az uniós statisztikai hivatal, az Eurostat tavalyi adatai szerint az európai átlagéletkor, amikor a fiatalok elköltöznek otthonról, 25 év. Egy évvel korábbi adatok szerint a 25-34 éves férfiak 35,3 százaléka még a szüleivel él, a nőknél ez az arány lényegesen alacsonyabb, 21,7 százalék.

Magyarországon a szüleikkel élő fiatalok aránya 27 százalék körül mozog, ami valamivel, de nem sokkal magasabb az uniós átlagnál. A közvetlen régióból a csehek és az osztrákok vannak mögöttünk, de a különbség minimális.

Nagy változások előtt a brit királyi család

Share.

About Author

Leave A Reply