Ha így marad, a magyar fiataloknak semmi esélye

0

A finn oktatást az egész világon irigylik, más kérdés, hogy ők így sem különösebben elégedettek magukkal. Mindenesetre a minap Budapesten a FinnAgora magyarországi finn intézet szervezett oktatási konferenciát – nem kevés tanulsággal.

A magyar és a finn oktatási rendszer közötti különbségeket elég jól szemlélteti a 2015-ös PISA felmérés, mely szerint a magyar diákok mind a három fő kategóriában (tudományos műveltség, matematika és szövegértés) jóval az OECD-átlag alatt, míg Finnország jóval e felett teljesítettek.

„Minden ország keresi a válaszokat arra, hogy a helyi oktatási rendszerek, hogyan feleljenek meg a modern világ kihívásainak. Az egyik legnagyobb probléma, hogy fogalmunk sincs, hogy milyen lesz a világ, amikor a gyerekeink felnőttek lesznek” – hangzott el Leena Pöntymen finn oktatási szakembertől.

A jövőre való felkészülés egyik kulcsa az oktatásban a digitalizáció, ám ez sokkal többet jelent a számítógép-használatnál. Azt kell átgondolni, hogy a számítógépek hogyan fogják elősegíteni, hogy a gyerekek azt tanulják meg, amit tanítani szeretnének nekik.

Külföldi állásajánlatok százai egyetlen kattintásra! Ne hagyd ki!

A konferencián hangsúlyos szerep jutott emellett a tanári szerepek átalakulásának is. Leena Pöntymen ezzel kapcsolatban annak fontosságát emelte ki, hogy a tanárok többet figyeljenek a gyerekekre.

A változás azonban nehéz, hisz az innovatív, újszerű módszereket alkalmazó tanár egyik legfőbb ellensége az a kollégája, aki nem szeretne változást, így a szakember arra kérte az iskolaigazgatókat, hogy támogassák az újító szellemű oktatókat – foglalta össze a Pénzcentrum.

A konferencia másik előadója Pekka Peura matematika és fizika szakos tanár volt, aki elmondta, hogy szeret Finnországban tanítani. Bár a rendszer nem jó, de a sok rossz közül azért egy kicsit jobbnak látszik a többinél.

A jelenlegi magyar helyzetről annyit, hogy a diákok hatvan százaléka digitálisan írástudatlan, többször megtörtént, hogy amikor a tanulók digitális készségeit akarták felmérni, azok el sem tudták kezdeni a feladatot. Papíron lehet, hogy ment volna, de a digitális környezetben nem.

Szívesen kipróbálnád magad külföldön? Válogass több száz állásajánlat közül!

Share.

About Author

Leave A Reply