Ha a gyerek iskolába megy, lecsökken a visszatérés esélye

0

Vajon melyik az a pont, amikor hirtelen nehezebbé válik a visszaköltözés egy határátkelő esetében Magyarországra? Vajon tényleg az a pillanat, amikor a gyerek elkezdi az iskolai tanulmányait?

A KSH Népesedéstudományi Kutatóintézetének vezetője szerint a kedvezőtlen demográfiai folyamatoknak köszönhetően a következő húsz évben 8,75 millióra csökkenhet Magyarország népessége.

Spéder Zsolt a Portfoliónak ugyanakkor azt mondta, néhány évig még stagnálhat a negatív vándorlási egyenleg, majd elindulhat egy erőteljesebb visszavándorlás, illetve az sem elképzelhetetlen, hogy (hasonlóan például Lengyelországhoz, ahová Ukrajnából költöznek az emberek) vándorlási nyeresége is lehet Magyarországnak.

„Most úgy tűnik, hogy erősödik a visszavándorlás, illetve idevándorlás is van más országokból. Sok függ a gazdasági fejlődéstől. (…) Az utóbbi évtizedek tapasztalatai alapján ez nagyon gyorsan változó terület, nehéz bármilyen konkrét becslést megfogalmazni” – mondta a szakember.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Spéder Zsolt szerint a külföldre költözést az emberek döntő többsége eleinte átmenti állapotnak tartja, a kinti megkapaszkodás első biztos jele az, amikor a család is kiköltözik.

„Ugyanakkor bizonyos, hogy az iskolába való belépéskor dől el a dolog. Ha a gyermek külföldön bekerül az oktatási rendszerbe, akkor nagyon lecsökken a visszatérés esélye” – fogalmazott a KSH Népesedéstudományi Kutatóintézetének vezetője.

„Szerintem az első osztályba való beiratkozás előtt sok szülőnek fáj a feje, hogy hova írassa be a gyermekét, és vetődik fel újra a „menjek, vagy maradjak” kérdése, de most már a hazaköltözés szempontjából” – tette hozzá Spéder Zsolt.

A maradás esetén a kérdés aztán majd sokára, talán nyugdíjba vonulás után vetődik fel újra élesebben a szakember szerint.

„Hol van Magyarország? Az a harmadik világ?”

Share.

About Author

Leave A Reply