Gyönyörű az Aston Martin első motorja

0

Nem kevés várakozás után végre bemutatták az AMB 001-et, azaz az Aston Martin első, a Brough Superiorral együttműködésben készült motorkerékpárját. Van rajta mit nézni, mert igazán különleges és gyönyörű lett.

Az Aston Martin és a Brough Superior együttműködésének az AMB 001 az első gyümölcse, a motort elnézve nagyon reméljük, hogy ez az ígéretekhez híven tényleg csak az első lépés.

Az Aston Martint nem kell bemutatni, a Brough Superiorról viszont érdemes pár keresetlen mondatot leírni, annál inkább, mert egy 1919-ben (!!) alapított brit motorgyártóról van szó.

Alapítója George Brough volt, járműveit pedig előszeretettel emlegették a motorok Rolls-Royce-ának, amivel azért együtt lehet élni… A cégnek 1940-ben a II. világháború tett be, ám addig már 3000 motort bocsátott útjára.

A (tetsz)halott állapotból csak 2008-ban sikerült feltámasztani. A bravúr Mark Upham és Thierry Henriette nevéhez fűződik, utóbbi jelenleg is a márka vezető tervezője.

Visszatérve az AMB 001-hez, a korlátozott számú motor elsőre teljesen úgy néz ki, mint egy kifejezetten bemutatóra szánt prototípus, ám az Aston Martin szerint a kifejezetten versenypályára szánt jármű nem ragad majd le ezen a szinten.

Akinek a formavilágról a gyár meseszép autói (leginkább talán az Aston Martin Valkyrie) jut az eszébe, az nem téved nagyot, kifejezetten ez volt a cél.

A meglepően könnyű (alig 180 kilós) motort egy 1 literes motor repíti 180 lóerővel. Az AMB 001-ből mindössze 100 darabot gyártanak majd, ami indokoltnak tűnik a 108 ezer eurós (36 millió forintos) árat tekintve.

Új szuperkocsit készít az Aston Martin

(Fotó: Aston Martin)

Share.

About Author

Leave A Reply