Furcsa dolgok férnek el az amerikai ételekben

0

Bogárdarabok, rágcsálók szőre, ürülék – szinte lehetetlen olyan élelmiszergyártási láncot alkotni, amely teljesen képes lenne kizárni ezeknek a nem túl gusztusos dolgoknak a jelenlétét az ételekben.

Olyannyira lehetetlen, hogy például az Egyesült Államokban nem is nagyon próbálkoznak vele, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az FDA (Food and Drug Administration) bizonyos mennyiségben megengedi a nem kifejezetten emberi fogyasztásra szánt (ugye, milyen finoman fogalmaztunk?) dolgok jelenlétét az élelmiszerekben.

Rágcsálóürülék a kávéban, férgek a pizzaszószban, penész a lekvárban? Esetleg akár 30 rovardarabka némi rovarszőrrel dúsítva a csokoládéban?

Nos, ez mind teljesen rendben van az Egyesült Államokban (és nyilván nem csak ott), méghozzá sima anyagi megfontolásból.

„Nem lenne gazdaságos úgy termelni, aratni és feldolgozni nyersanyagokat, hogy azok teljes mértékben mentesek legyenek az emberre nem veszélyes, a természetben előforduló, elkerülhetetlen hibáktól” – állítja az amerikai élelmiszerbiztonsági hivatal.

A filozófia tehát az, hogy ha teljesen nem lehet megszüntetni ezeket a kellemetlenségeket, akkor legalább meg kell próbálni a minimumra szorítani a jelenlétüket.

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Végigszaladva egy napi étkezés kiragadott tételein, érdekes dolgokra bukkanhatunk. Az Egyesült Államokban például megengedett, hogy egy kiló kávéban 20 milligram állati eredetű ürülék legyen. A bab 4-6 százaléka lehet penészes vagy férges.

A mazsola sokunk kedvence akár délelőtt, akár délutáni nassnak. Az amerikai szabályozás 20 deka aranymazsolában 35 gyümölcslégy-petét, valamint 10 rovart engedélyez.

Egy durván félkilós spagettiben akár 450 rovartestrész és 9 rágcsálószőr is lehet, na nem mintha a feltét sokkal jobb lenne, az FDA két férget enged meg a félkilós paradicsomkonzerv, paradicsomszósz és általában a pizzaszószok esetében.

Lehetne még sorolni, de inkább nem tesszük, a lényeg alighanem átjött így is. Az Észak-Karolinai Állami Egyetem élelmiszerbiztonsággal foglalkozó professzora, Ben Chapman szerint nem ezek a dolgok igazán veszélyesek ránk.

Sokkal veszélyesebb például a kő-, fém-, műanyag- vagy üvegdarabok, amelyek a feldolgozórendszerbe jutva akár komoly sérülést is okozhatnak – éppen ezért ellenőrzik és szkennelik folyamatosan az élelmiszereket.

Jó étvágyat!

Hány évesen költöznek el otthonról a fiatalok?

(Fotó: pixabay.com/andibreit)

Share.

About Author

Leave A Reply