Francia sokszínűség és optimizmus

0

A labdarúgó-világbajnokság győzelme igencsak megdobta a franciák optimizmusát, eközben a lapok címlapjukon köszöntötték a csapatot, miközben kitértek a siker társadalmi visszhangjára is.

Növelte a franciák életkedvét labdarúgó-válogatottjuk sikere a foci vb-n – derült ki az Odoxa közvélemény-kutató intézet szerdán ismertetett felméréséből. Az 1005 francia választópolgár megkérdezésével a döntő másnapján, hétfőn készült felmérés szerint a franciáknak negyede, a 25 és 34 év közöttieknek pedig 29 százaléka, azaz csaknem 16,5 millió ember ment ki az utcákra ünnepelni a mérkőzés lefújása után, vasárnap.

A franciák jelentős többsége (82 százalék) szerint a győzelemnek pozitív hatása lesz a franciák büszkeségére, és 74 százalék szerint javítja az országról alkotott véleményt a világban.

KÖZEL 1000 KÜLFÖLDI MUNKA EGY KATTINTÁSRA

Fél évvel ezelőtt a franciáknak alig 41 százaléka volt optimista jövőjét illetően, most 62 százalékos ez az arány. Emmanuel Macron államfő megítélése viszont nem sokat változott, a franciák 39 százaléka tartja jó elnöknek, ami két százalékponttal kevesebb, mint júniusban.

Nemzeti összefogás és francia identitás

A legnagyobb francia lapok egyébként címlapjukon köszönték meg a válogatottnak a Horvátország felett aratott győzelmet, kihangsúlyozva, hogy a vb-cím nemzeti összefogást is hozott és tükrözi a sokszínű társadalmat.

„A Kékek sikere abban rejlik, hogy képesek voltak azt az országot összefogni, amelyet az elmúlt években szörnyű megpróbáltatások kovácsoltak egybe” – idézte a L’Est Républicain nevű lapot a EuroNews.

A konzervatív Le Figaro is modellértékűnek tartja a válogatott tagjait a francia társadalomra. “Szeretnénk látni, ahogy ez a modell megjelenik minden területen, minden gyerek számára. Azt szeretnénk, ha ezt az önkéntes és igényes szellemiség elterjedne a teljes társadalomban” – írta a lap.

Tükörbe nézve

Share.

About Author

Leave A Reply