Fordított szülészeti „turizmus”

0

Arról, hogy az Egyesült Államokba szervezetten utaztatják az állampolgárságért az USA-ban szülni kívánó kismamákat már mindenki hallott. Egész „iparág” épült ezekre a szülői vágyakra, dokumentumfilmek is készültek a témában. A fordítottjáról azonban jóval kevesebbet hallani.

A szülés drága, az Egyesült Államokban különösen az. A nagyon magas egészségügyi költségek miatt egyre több amerikai anya akar másutt életet adni a gyermekének. Tavaly 66 ezer amerikai döntött úgy, hogy külföldön szüli meg a gyerekét, írja a Guardian.

Ennek egyik legfőbb oka, hogy még azoknak is mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, amikor családalapításra kerül a sor, akik munkahelyi biztosítással rendelkeznek. Így is több, mint 4500 dollárt (kb. 1,3 millió forint) kell kifizetni a szülésre.

Ráadásul kisgyereket nevelni sem olcsó, mintegy évi 15 ezer dollárral lehet számolni költségként, és az anya sem maradhat otthon hosszasan szülési szabadságon.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Általában vagy hat hét után visszamennek a nők dolgozni, vagy otthagyják a munkájukat pár évre, míg a gyerek(ek) kicsik. Ugyanis, ha egy kicsit továbblépünk, állami intézményrendszer sem áll a szülők rendelkezésére, ami megoldaná a gyermekelhelyezést. Ha az anya visszamegy dolgozni, és nincs nagyon jó fizetése, nem ritkaság, hogy szinte a gyermekmegőrzésre keres.

Így egyre több amerikai szülő veszi fontolóra a migrációt vagy éppen az expat életet a családalapítás idejére, a más országokban alacsonyabb egészségügyi költségek, és bőkezűbb családtámogatási rendszerek, ellátások miatt.

Sarah Samoranos Franciaországban egy egyetemi mesterképzés alkalmával találkozott francia férjével, és ikreik születésekor nagyon félt a halmozódó költségektől, azonban a szülést teljes egészében a társadalombiztosítás állta, és az anyuka még szülési szabadságra is elmehetett.

Virginia Murphy férjével együtt a jó szociális háló, oktatási rendszer és a családtámogatások miatt költözött Új-Zélandra, mikor első gyermekével várandós volt.

Turistavízummal azért itt sem volt éppen olcsó a szülés, nagyjából 1 millió forint körül, de amikor későbbi gyermekeit már helyi lakosként szülte, az ellátás már nem került pénzbe, 18 hét szülési szabadságra mehetett, ráadásul a gyermekek napközbeni elhelyezését is támogatja az állam, mert befektetésnek tekintik a jövőbe.

Szülés Luxemburgban: luxus és kényelmetlenség

(Fotó: pixabay.com/PublicDomainPictures)

Share.

About Author

Leave A Reply