Fizessen-e Norvégia az elcsábított magyar orvosokért?

5

Az Egészségügyi Világszervezet akkora problémának látja az orvosok elvándorlását, hogy külön javaslatcsomagot készít gondok enyhítésére. Ennek része lehet akár az is, hogy az orvosokat elszívó országok valamilyen módon kompenzációt fizetnének.

Vannak olyan országok, jellemzően észak-európai államok, akik egyáltalán nem foglalkoznak orvosképzéssel, hanem a perifériás országokból (ilyen például Magyarország is) csábítják magukhoz az egészségügyi dolgozókat. Ez azonban óriási problémákat okoz az orvos képző államokban. Éppen ezért a WHO javaslatcsomagot fogalmazott meg regionális értekezletén.

A bérek közelítését ugyan lehetetlennek nevezték, az országok teljesen különböző gazdasági lehetőségei miatt. Azonban megoldást jelenthet a problémára, hogy az orvosfogadó országok valamilyen kompenzációban részesülnének a csak foglalkoztató országoktól. Így a munkaerőt elszívó országok hozzájárulhatnának a képzések költségeihez.

Külföldre húz a zsebed? Keress állást könnyen, gyorsan itt!

„Azonos bérekben biztosan nem lehet megállapodni, hiszen nagyon eltérőek a különböző országok gazdasági lehetőségei. Lehetséges megoldás az orvosi és egyéb szakdolgozói fizetésék közelítése, arányosítása” – nyilatkozta a Népszavának a szervezet európai regionális igazgatója.

„Több északi országban például nincs orvosképzés, ők az említett perifériás országokból hozzák a szakembereket. Ezekben az esetekben kétoldalú megállapodásokat köthetnének egymással az érintettek, megállapodhatnának arról, hogy az orvosképző országok milyen kompenzációt kaphatnak a csak foglalkoztatóktól. Ezzel a munkaerőt elszívó országok hozzájárulhatnának a képzés költségeihez” – vázolt egy példát Jakab Zsuzsanna.

Persze nem feltétlenül csak a pénz vonzó egy-egy nyugat- vagy észak-európai országban, ezért a szakember szerint karrierfejlesztő programokra is szükség lehet, azaz próbálnak a pénzen is túlmutató ajánlásokat megfogalmazni.

Share.

About Author

5 hozzászólás

 1. Dr. ISSA AL CHAMI on

  JÓ NAPOT KÍVÁNOK ÖNÖKNEK !!
  SZERETNÉK MEGKÉRDEZNI :
  ELFOGADJÁK-E NORVÉGIÁBAN A MAGYAR ORVOSI DIPLOMÁT ÉS AZ ORVOSI SZAKKÉPZÉST VAGY KOMPENZALÓ VIZSGÁKAT LE KELL TENNI
  KÖSZÖNÖM SZÉPPEN.

 2. Feher Hollo on

  Elvileg fizet az orvosokért, csak nem úgy hívja. Hánymilliárd koronát is vitt Mo.-ra a közellenségnek kikiáltott Norvég Alap éveken keresztül?

  • a Nyilas on

   „Számunkra különösen fontos, hogy legyenek a civil szervezetek részére hozzáférhető források, és ezek kezelése a magyar hatóságoktól függetlenül történjen” – mondta Ine Eriksen Søreide külügyminiszter.

Leave A Reply