Fiatal kutatók levele Orbánnak

0

Levelet írtak a magyar miniszterelnöknek a Lendület kutatócsoportok vezetői, hogy függessze fel az MTA átalakítását. A fiatal kutatók azt írják, ha marad a bizonytalanság, akkor kénytelenek lesznek megfontolni az újbóli határátkelést.

Az Orbán Viktornak szóló levelet 91 vezető kutató írta alá, ez több mint az elmúlt években a programba bekerültek (164) fele. A Lendület Program lényege, hogy fiatal kutatókat akart hazacsábítani, hogy Magyarországon hozzanak létre kutatócsoportot állami támogatással.

Az Index úgy értesült, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter teljesen elvenné a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteit, az intézményt kiüresítené, érdemi kompromisszumra nem hajlandó.

KÜLFÖLDI MUNKÁK A HATÁRÁTKELŐN

A kutatók levelükben úgy fogalmaznak: „A jelenleg zajló, érdemi tárgyalások nélküli átalakítási folyamat és az általa keltett bizonytalanság hosszú távon éppen azt rombolja le, amire az innovációs potenciál épül. (…)

A tervezett forráselvonások alapvető nemzeti értékeket képviselő nagy múltú műhelyek megszűnését kockáztatják, különösen a humán és társadalomtudományok terén. (…)

A leghatározottabb kérésünk, hogy függesszék fel a kutatás és innováció finanszírozásának rohamléptekben történő és nem kellően átgondolt átalakítási folyamatát. Csak így orvosolható a jelenlegi bizonytalanság, amely egyre többünket kényszerít annak megfontolására, hogy hazánkat hátrahagyva munkánkat máshol folytassuk.” (A teljes levél itt olvasható el.)

A pályakezdő kutatók külföldre mennének

(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Share.

About Author

Leave A Reply