Felemás határzár, kétségbeesett ingázók

0

Nem ment zökkenőmentesen a magyar határzár első napja, legjobban talán az ingázók járták meg azzal, hogy szeptember elsejétől a magyar kormány a szigorítás mellett döntött. Igaz, ez sem mindenhol igaz, az osztrák határon egész békés volt a helyzet. Az EU viszont figyelmeztett.

A történet pénteken azzal indult, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely bejelentette, fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett.

A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk. Az indok: a fertőzések többségében külföldi eredetűek.

A helyzet szeptember elsejére annyit változott, hogy a magyar kormány a szállásukat korábban lefoglaló csehek, lengyelek és szlovákok esetében elfogadja az öt napnál nem régebbi negatív koronavírustesztet.

Ami már csak azért is érdekes, mert ugye a külföldről hazatérő magyarok esetében Magyarországon kell megcsináltatni a tesztet. Ezt Farkas Örs miniszteri biztos, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője két dologgal indokolta.

Egyrészt azzal, hogy nincsen a világban egy akkreditált rendszer, és sokat lehet hallani arról, hogy különböző módszerekkel és alapossággal végzik a teszteket, másrészt állítólag voltak visszaélések is.

Bajban az ingázók

Közben a Facebookon és egyéb oldalakon is egyre többet olvasni arról, milyen komoly bajba kerültek a döntés miatt az ingázók. Azok is, akik a 30 km-es sávon belül laknak, ugyanis a magyar hatóságok lezárták a kisebb határátkelőket.

Ebből aztán olyan helyzetek alakultak ki, mint például a szlovákiai gimnazistáké, akik a határ túloldaláról járnak a balassagyarmati gimnáziumba.

Mivel a szlovákgyarmati határátkelőt lezárták, ezért nekik a 35 kilométerre lévő Ipolyságra kell utazniuk, ha át akarják lépni a határt, és újabb 35 kilométert kell megtenniük az iskolájukig. Ami testvérek között is 70 km-es út.

Nem véletlen, hogy a szlovák oktatási minisztérium államtitkára, Filip Mónika az Új Szónak azt mondta, nem hivatalosan a pozsonyi magyar nagykövetségen és a magyar nemzetpolitikai államtitkárságon is próbálkozott, ahonnan azt az információt kapta, hogy tudnak a problémáról, és intenzíven foglalkoznak a helyzettel.

Hasonlóan reagált a szlovák külügy- és belügyminisztérium is, ám kiemelték, hogy a magyar határzárral kapcsolatos folyamatokat nem tudják közvetlenül befolyásolni.

A probléma súlyát talán jelzi, hogy Magyarországon több ezer szlovákiai egyetemista (csak főiskolára kétezren járnak) és középiskolás tanul.

Meglepő nyugalom az osztrák határon

A Kurier osztrák oldal beszámolója szerint kedd reggel elmaradtak a várt kaotikus jelenetek az osztrák-magyar határon, olyannyira, hogy kisebb fennakadások ugyan voltak, de a márciusban tapasztalt káosznak nyoma sem volt.

A lap riportja szerint kedd reggel az esőben a magyar határőrök egyszerűen továbbintegették az autósokat mind Ausztria, mind Magyarország irányába, miközben egyáltalán nem foglalkoztak a papírokkal.

Az egyik megkérdezett szombathelyi fogorvos szerint a pácienseik is eljutottak Ausztriából hozzájuk, ami azért sem mindegy, mert (mint fogalmazott) „az osztrákok nélkül bezárhatnánk”.

Fordítva is igaz ez, a Caritas Burgenlandnál több magyar is dolgozik, ők is ki tudtak jutni kedden, igaz, kicsit késve, de nagyobb problémák nélkül.

„A koronavírus-járvány kezdete óta megtanultuk, hogyan reagáljunk rugalmasan a kialakuló helyzetekre. Ezért van most B-tervünk vészhelyzetekre, de egyelőre semmi szükség bármilyen óvintézkedésre” – mondta a cég szóvivője.

Az EU figyelmeztet

Az Európai Unió kevésbé lelkes, olyannyira, hogy az Eurológus értesülése szerint a magyar határzár miatt Ylva Johansson belügyi és Didier Reyners igazságügyi biztos aggályaikat kifejező levelet küldött a magyar kormánynak.

A levélben felhívták a magyar kormány figyelmét arra, hogy az uniós szabályok értelmében a határokon bevezetett korlátozó intézkedéseket megkülönböztetés nélkül kell alkalmazni.

Diszkrimináció, ha valaki nemzetisége vagy állampolgársága miatt szenved hátrányt egy tagállami döntés nyomán, márpedig azzal, hogy Magyarország először a cseh, néhány órával később pedig a szlovák és a lengyel polgároknak is megengedte (igaz, feltételekkel) a belépést, állampolgárságtól tette függővé az unión belüli szabad mozgást, és állampolgárság alapján fosztotta meg ettől 23 másik ország polgárát.

Az Európai Bizottság ilyen esetekben mérlegeli az ügy körülményeit, felveszi a kapcsolatot az érintett állam hatóságaival, és ha úgy dönt, kötelezettségszegési eljárást is indíthat – írta az Eurológus.

Itt tartunk most, ha valakinek vannak friss tapasztalatai, ossza meg velünk!

Kiborultak a németek és az osztrákok a magyar határzár miatt

Share.

About Author

Leave A Reply