Fekete vár a semmi közepén

0

A törökországi Afyonkarahisar történelme bőven az ember megjelenése előttre nyúlik vissza, ekkor alakult ki egy 225 magas szikla lett az 1034 méteren lévő fennsíkon – írja CyberMacs.

„Aztán itt egy Afyonkarahisar nevű város lett. Jelentése: Fekete (kara) Vár (hisar). Mégpedig az ópium vidék (afyon) közepén. Így ő az Ópium-Feketekastély. Afyonkarahisar valóban az ópium fellegvára volt évszázadokon keresztül.

Afyonkarahisar nagyjából Nyugat-Anatólia közepén fekszik, egy 1000 m-nél magasabb fennsíkon. Bár ez nem teljesen sík, bőségesen vannak hegyek a közelben, nemcsak az az egy szikla, amire a várat építették.

Minden fontosabb dolog, város, tengerpart, stb… légvonalban kb. 200 km-re van: Ankara, Bursa, Antalya, Konya, stb. Így elmondhatjuk, hogy Afyonkarahisar valóban a dolgok közepén fekszik. Leginkább a semmi közepén. És ennek köszönhetően Nyugat-Anatóliának a központja. (…)

HATÁRÁTKELŐ A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Afyonkarahisar kétségen kívül a lazulás központja. És ehhez még mák sem kell. A városhoz közel található Gazlıgöl (Boborékosluk), ami a hőforrásokról és a termálfürdőkről híres. Öt főforrás mellett számtalan kisebb forrás van, köszönhetően a geotermikus aktivitásnak.

Sajnos nagyon kevés utalást találni, hogy a történelemben mennyire használták ki az itteni hőforrásokat. A törökök, a rómaiak, de még a hettiták is kedvelték a forró fürdőket. Mégse találunk erről semmilyen leírást, nyomot. Egyedül egy homályos mitológia van Midász királlyal kapcsolatban, aki a termálvízben mosta le a füleit. Ma Gazlıgöl tele van termálhotellel.

A legismertebb ásványviz, amit a Kızılay (Vörös Hold, a Vöröskereszthez hasonló) forgalmaz, innen származik 1926 óta.

És ha Törökország, akkor mindenképpen eszünk valamit. Afyonkarahisar a legjobb marhatenyésztők között van. Szinten minden sarkon árulnak kolbászt. E mellett a lokum ajánlott.

Afyonkarahisar első még tojástermelésben. 12 millió tyúk naponta 6 millió tojással látja el azokat, akik reggelire tojást és kolbászt szeretnének enni.”

A teljes írást itt olvashatjátok el.

Munkavállalás Törökországban magyarként

Share.

About Author

Leave A Reply