Ezért sikeres a holland iskola

0

Ki ne szeretne olyan iskolába járni, ahol a gyerekek dönthetik el, hogy aznap miről szeretnének tanulni? Vagy ahol a tanítási módszerek a hétköznapi élethez kötődnek? Hát van ilyen iskola, Hollandiában például nem is egy.

Például a 200 ezer lakosú Nijmegen egyik általános iskolájában, melynek már a neve is sokatmondó, a Szélmalom ugyanis a gyerekek fantáziáját dicséri. A környéken egyaránt laknak középosztálybeliek és szegényebbek is.

A holland iskolarendszer egyik jellegzetessége, hogy az általános iskola négy éves kortól tizenkét éves korig tart. A Szélmalomban minden reggel választanak a gyerekek, hogy aznap mit szeretnének tanulni. A matek kifejezetten népszerű tantárgy. A tanítási módszerek a való élethez kötődnek: ma a hiányzó ruhaszárító csipeszek nyomába erednek – így tanulják a kivonást.

„A kritikai gondolkodás is az alapelvek közé tartozik, de a legfontosabb az együttműködés. A közös munka azt jelenti, hogy hamar szóba kerül a felelősség is. Én felelős vagyok az iskoláért, de a gyerekek is felelnek azért, hogy elmondják nekünk, amit fontosnak gondolnak” – mondta az igazgató a EuroNewsnak pedagógiai programjukról.

Az iskolának igazgatótanácsa is van, amelyben különböző korosztályokat képviselő gyerekek ülnek, és döntenek sok mindenről, például az udvar átalakításáról, hogy hol legyenek a padok, hogyan legyenek lehatárolva a játszóterek.

Nijmegent a holland Havannának nevezik a baloldali vezetésű önkormányzat miatt. Online beiratkozási rendszert vezettek be a szegregáció elleni küzdelem jegyében.

„Az volt a baj, hogy bizonyos iskolákban túl sok volt a hátrányos gazdasági helyzetű gyerek. Úgy hívták ezeket, hogy fekete iskolák, mert itt elsősorban bevándorlógyerekek éltek. A jobbmódú szülők máshova küldték a gyerekeiket, menekültek ezekből a negyedekből. Voltak gyenge és erős iskolák. Mi azt választottuk, hogy összekevertük ezeket a gyerekeket” – magyarázta Renske Helmer, az önkormányzat oktatásért felelős tisztviselője.

(Fotó: flickr.com/EuroNews)

Share.

About Author

Leave A Reply