Ez életünk nagy kalandja

1

Miért éppen Nairobi? Na, ez egy jó kérdés egy poszt elejére, mert valóban, hogyan kerül egy házaspár Kenyába Magyarországról? Erre is választ kapunk Barbara írásából, amiből kiderül az is, miért érdemes minél előbb helyi igazolványt kiváltani és mi történik akkor, ha jön a (nem ritka) áramszünet.

“Jó kérdés, de a válasz egyszerű: munka miatt. 2014. február 19-én a férjemmel közösen elindultunk egy másik kontinensre, Afrikába. Még nem voltunk Európán kívüli országban, így nagy izgalommal vártuk az utazást, és, ami utána következett. Kulturális antropológusként pedig még a szakmai kíváncsiság is hajtott, hogy milyen lehet valójában ez a vidék, amiről féléveket tanultam.

A férjem jól fizető munkalehetőséget kapott Nairobiban, így az enyém volt az a nem egyszerű döntés, hogy maradok-e a magyarországi munkahelyemen, amit az évek során nagyon megszerettem és ahol engem is megszerettek, vagy kimegyek a férjemet támogatva, és lesz, ami lesz.

A lehetőség túl csábító volt, életünk nagy kalandjának tűnt és tűnik a mai napig is ez a vállalkozás, ezért az utóbbi mellett döntöttem. Jelenleg próbálom megszokni az otthoni pörgős, munkával teli hétköznapok után a HTB szerepet.

táj tóval.jpg

Hetente kétszer a férjemnek a munkájával kapcsolatos adminisztratív teendők intézésben segítek, a többi időt pedig én osztom be, és angolt tanulok nagy erőkkel, mindazok ellenére, hogy van nyelvvizsgám, de a tökéletesítésre mindig szükség van. 🙂

Hamarosan az itteni British Council egyik két napos tanfolyamán fogok részt venni, ahol a hivatalos levélírás lesz a téma.

A bürokrácia az bürokrácia

Akkor bele is vágok a közepébe, és az itteni ügyintézésről írok pár sort. Igazából mikor kiértünk, nem ért minket nagy meglepetés, mert sokat olvastunk az országról, és az itt élőktől sokat kérdezősködtünk a helyzetről, a mindennapi életről.

Ha valaki azonban arra adná a fejét, hogy ide jön dolgozni, akkor készüljön fel a lassú, hosszadalmas ügyintézésekre. A bürokrácia óriási, és hogy mi benne a nehéz, azt ne kezdjük el kutatni, mert nem fogjuk megtalálni az okot. 🙂

Csak egy példa: mivel mi 30 napnál hosszabb ideig tartózkodunk itt folyamatosan, ezért szükségünk van itteni személyi igazolványra. Ennek az a menete, hogy kitöltesz egy adatlapot, és csatolsz hozzá egy igazolvány képet, majd ezt beküldöd a helyi külügyminisztériumba, és vársz.

Aztán egy hónap után, többszöri telefonos egyeztetés után, és a minisztériumban töltött többszöri pár óra várakozás után elhozhatod a helyi ID-dat. Hallottunk olyan esetekről is, amikor valakinek elhagyták az adatlapját, és ismét be kellett adnia minden papírt a kérvényezéshez, és elölről indult a folyamat. Ez akkor kellemetlen, ha az otthon megkapott vízumod lejárt, és még itt sincs kész a személyid.

Aztán arra mindenképp érdemes figyelni, hogy a legtöbb hivatalos ügyintézéshez kérnek igazolvány képet. Ezt biztonsági szempontokkal magyarázzák, ami az itteni feszült helyzetben teljesen érthető.

NNP ember.jpg

Az egyik legfontosabb, hogy a bankszámlanyitáshoz is vigyél magaddal képet. Ott is ki kell töltened egy hosszabb adatlapot, de ők elég gyorsan dolgoznak, mert a bankszámla számunk 3 nap alatt, míg a bankkártyánk egy hét alatt elkészült.

Használati útmutató

Amit tudni kell, hogy itt reggel fél héttől este fél hétig van világos. Ebben az időszakban érdemes kint tartózkodni az utcán, boltban stb. Utána elég veszélyes, és sok a lopás, rablás, még kocsikból is, főleg ha beragadsz egy dugóba.

Közlekedni inkább autóval, gyalog eléggé necces fehér emberként, de napközben még elmegy. Két alkalommal voltam boltban egyedül nőként, gyalog, és mind a két alkalommal volt beszólogatás az útszélén melózó emberektől, de még nőktől is.

Kocsiban az ajtókat mindig zárva kell tartani, ablakokat a zsúfoltabb helyeken fel kell húzni, és ha be szeretnél menni egy bevásárló központba, akkor készülni kell az őrök átvizsgálására. Ez persze a saját érdekünkben is történik, és a tavaly szeptemberi robbantás óta komolyan is veszik.

Lakást bérelni nem olcsó mulatság itt, főleg ha biztonságos, és normális környéken szeretnél lakni. A biztonság itt azt jelenti, hogy elektromos és / vagy szögesdrót kerítés van a legalább három méter magas falak tetején, illetve 24 órás őrszolgálat a kapunál. A kezdő ár 200.000 Ft körül mozog, és ebben nincs benne a rezsi.

Vásárolni még drágább, az otthoni ingatlan árakhoz viszonyítva két- háromszoros, sőt akár még drágább árakon adják a lakásokat, főleg az új építésűeket. De egy biztos, hogy rengeteg lakás van, és folyamatosan építkeznek.

Mindent angol mértékkel mérnek, így itt a hálószobák és fürdőszobák száma meghatározó egy lakásban. A konnektorok is az angol szabvány szerint készülnek, de lehet kapni itt is átalakítót, mert több elektromos eszközt európai csatlakozóval árulnak.

állatok.jpg

Az áramszünetek azért elég gyakoriak, de teljes mértékben elviselhetőek. Talán akkor idegesítő, amikor épp sütsz, vagy a gépben áll a félig kimosott ruha. Velem mind a kettő megesett már, de lassan hozzászokunk.

Annyi lehet kellemetlen, hogy egy hosszabb áramszünet után a víz is szünetel, mert a vízpumpa nem nyomja fel a vizet az épület tetején lévő tartályba. Ezt lehet más apartmanoknál másképp oldották meg, de ahol mi lakunk az 7 éve épült, és a vízvezeték szerelő szerint ez a legjobb megoldás jelenleg.

Ha van generátorod a lakásban, az két vagy több óriási akksinak felel meg, ami a világítást szolgáltatja az áramszünetek idejére. Lehet olyan generátor is, ami minden áramforrást üzemeltet, de az óriási, és gázolajjal működik, és általában az épületen kívülre építik.

Ez közintézményeknél, bevásárló központoknál általában van, de álltunk már az óriási bevásárló központ közepén fél perc teljes sötétségben, izgi volt. 🙂

Az internet szolgáltatás egész jó, kicsivel drágább, mint otthon. A 8 megabites net és 97 tévécsatorna havi díja 10.000 Ft. Néha akadozik csak, de simán megy rajta minden.

Gázt itt csak palackosat kapsz a benzinkutakon, vagy rendelhetsz házhoz is kisebb és nagyobb palackokat egyaránt. a Kicsi 13 kg-os és kb. 5000 Ft-ba kerül.

Itt is van sok pozitívum

Egész évben kaphatsz friss zöldségeket, gyümölcsöket. A tejtermékeik frissek, finomak, és megfelelő zsírtartalmúak. Margarint nem nagyon lehet kapni, inkább csak főzésre, sütésre alkalmas cuccot árulnak.

gyümölcs.jpg

Étolaj rengeteg féle van, és a legkisebb kiszereléstől a kannásig bármilyet vehetsz, olívaolajat is többfélét árulnak, de azok persze olasz import cuccok, de nagyon jók.

A húsok közül a marha és a csirke megy, halak közül viszont rengeteg féléből lehet válogatni, és természetesen azok is finomak, és minden nap hoznak frisset Mombassából.

Kenyérből inkább az előre csomagoltat árulják, de azért lehet kapni helyben sütött friss pékárut is pár helyen pl.: ArtCaffe. A kiflit nem ismerik, inkább a francia pékségek pékáruit árulják, mint croissant, baguette, de ezeknek minden féle fajtáját.

Rizsből rengeteg félét lehet venni, és a kilóstól a 30 kg-os zsákig mindenféle kiszerelésben van. Lisztekből szintén. Mosóporból azonban csak fehér ruhákhoz való van, de a márkákat tekintve abból is legalább 5 féle, és szappan pelyhet is árulnak. Mosóporokból a legnagyobb 3,5 kg-os, a legkisebb pedig 200 grammos, árban pedig az otthoniaknak felelnek meg.

Rengeteg féle szappanjuk van, több mint otthon, és kézfertőtlenítő szerekből is több féle van, sőt más kozmetikumokból is bőséges a választék, csak a dekorkozmetikumokból nem. Nincsenek külön drogéria üzletek, inkább a gyógyszertárak töltik be ezt a szerepet, de választékban nem lehet összehasonlítani egy otthoni drogériáéval.

A növények azonban gyönyörűek, a kerteket mindenhol nagyon szépen rendben tartják, jobban, mint az épületeket. Minden nap nyílik valami virág a fákon, bokrokon.

NNP.jpg

Az esős évszakokban (április-május és október-november) is minden nap süt a nap, ha csak egy keveset is. A levegő a nap legnagyobb részében friss, hiszen 1700 méter magasan fekszik a város, de van, hogy a kertekben összeszedett zöld hulladékot elégetik, ami kicsit kellemetlen tud lenni, ha épp a kertben pihensz, vagy teregetsz, vagy nyitva van a szobák ablaka. A háztartási hulladékot viszont pont, mint otthon heti két alkalommal elszállítják.

A gyorsétterem láncok közül eddig csak kettővel találkoztunk, de a leghíresebb amerikai lánc nem képviselteti magát az országban, vagyis Nairobiban tuti nem.

Itt fontos, hogy olyan helyen egyél, ahol biztos fertőtlenítik a hozzávalókat, és friss hússal dolgoznak, de a legtöbb helyen erre ügyelnek, mert a turizmus még mindig nagyon fontos gazdasági húzóerő.

Kiránduljunk

Bár én még nagyon keveset láttam az országból, de egy biztos, hogy Kenya gyönyörű, és a nemzeti parkokat nagyon megbecsülik, rendben tartják. Eddig két parkot volt szerencsém látni (Nakuru, Nairobi), de mind a kettő szuper volt.

Az elsőt még turista státuszban, mert nem volt meg a helyi személyim, és úgy volt 90 dollár (18.000 Ft) a belépő, a másodikat már rezidens státuszban látogattam, és 1200 KSH volt a jegy ára, ami 3000 Ft-nak felel meg.

NNP zsiráf.jpg

A nemzeti parkok oldalán van egy részletes pdf táblázat is, ahol minden parknak a belépőjegy ára szerepel. Mehetsz saját autóval, és ott is csatlakozhatsz egy-egy csapathoz, akik a nemzeti park autójával mennek végig a parkon. Annak ellenére, hogy végig a kocsiban ülsz, vagyis inkább forgolódsz, kiülsz az ablakba fotózni stb., iszonyatosan fárasztó tud lenni.

Kaját, innivalót, kalapot mindenképp vinni kell, de az oldalon részletesen felsorolják a szükséges eszközöket. Térképet nem adnak, vagy csak mi voltunk bénák, és kérnünk kellett volna, de a parkon belüli útjelző táblákon nem mindig mentünk el, de nagyon eltévedni nem lehet, és mindig meg lehet kérdezni valakit, hogy akkor most merre is van az arra? A tengerpartokról személyes tapasztalatom nincs, de amint lesz, beszámolok azokról is.

Folyt. köv.

orrszarvú.jpg

(A poszt először a Határátkelő blogon jelent meg.)

 

Share.

About Author

1 hozzászólás

Leave A Reply