Ez lesz a Brexit-menetrend

0

Az Európai Bizottság szóvivője szerint a maguk részéről készen állnak arra, hogy megkezdjék az Egyesült Királyság kilépéséről szóló tárgyalásokat. Margarítisz Szkínász a menetrendről is beszélt.

Az Egyesült Királyság kormánya bejelentette, március 29-én aktiválja a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely a tagság megszűnésének folyamatát szabályozza. (Erről részletesebben itt olvashatsz.)

Az Európai Bizottság szóvivője azt mondta, Brüsszel készen áll a tárgyalásokra, melyek keretében először az uniós állam- és kormányfők fognak egyeztetni a kérdésről, a bizottság ezt követően tesz majd javaslatot a tárgyalások megkezdésére, amit még a tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell hagynia.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke arról számolt be, hogy az uniós intézmények készek két napon belül reagálni, miután megkapták a hivatalos értesítést a brit kormánytól.

Névtelenséget kérő uniós források elmondták, hogy a bennmaradó tagállamok, a „huszonhetek” vezetőinek csúcstalálkozója négy-hat héttel az 50. cikkely aktiválását követően várható.

Bennfentes tisztségviselők szerint a kiválási tárgyalások legkorábban hat-nyolc héttel a március 29-i értesítés után kezdődhetnek meg.

Az 50. cikkely szabályozza – és aktiválása hivatalosan elindítja – a kilépési folyamatot, kétévi időtávlatot meghatározva a tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalásokra.

Ennek alapján a brit EU-tagság 2019 márciusában szűnhet meg, hacsak a felek nem állapodnak meg a folyamat meghosszabbításáról. Ehhez azonban az Európai Unióban maradó többi ország egyhangú beleegyezésére lenne szükség.

Uniós illetékesek korábban azt közölték, hogy az EU 18 hónap alatt szeretné lezárni az érdemi tárgyalássorozatot, elegendő időt hagyva az Európai Parlamentnek, a brit parlamentnek és a tagországok törvényhozásainak a kilépési feltételekről szóló majdani megállapodás ratifikálására.

Share.

About Author

Leave A Reply