Évente eltűnik egy szerb település

0

Annyira gyors a népességcsökkenés a Magyarországgal szomszédos országban, hogy gyakorlatilag évente elnéptelenedik egy szerbiai település. Elsősorban az ország középkeleti, hegyvonulatokkal tagolt része érintett.

Négy családból összesen 8 ember maradt például Blagojev Kamen településen, ahol 2002-ben még 38-an éltek. A fiatalok mára mind elmentek a Galambóctól és Berszáckától 20 kilométerre délre található faluból.

Az épületek állnak, a falak még nem roggyantak meg, de az ajtókról, ablakokról pergő festék és az elvaduló kertek jelzik, hogy hosszú évek óta üresek a házak – tudósított a Euronews.

KÖVESD A HATÁRÁTKELŐT A
YOUTUBE-ON
ÉS A SPOTIFY-ON IS!

Egy demográfus, Wolfgang Lutz szerint az elvándorlók jobb oktatást kaptak, mint a falusiak korábbi generációi, és mivel jobban képzettek, könnyen érvényesülhetnek a városokban vagy gazdagabb országokban.

Kelet-Európa több régiójában gondot okoz, hogy a nehézipar és a bányászat leépülésével tömegével és hirtelen szűntek meg olyan munkahelyek, amik a kistelepüléseken élők számára is generációkon át nyújtottak biztos megélhetést, illetve a szakmai előrelépés lehetőségét.

A cseh kaland

Share.

About Author

Leave A Reply